Kína miatt emelkedik a sertés ára

2019. május 16. – Az elmúlt hetek gyors élőállat árnövekedése láttán sok sertéstermelő lélegezhetett fel azt remélve, hogy több veszteséges év után és az afrikai sertéspestis árnyékában végre fordul a piaci helyzet.

Fontos azonban tisztán látnunk, hogy az aktuálisan kialakult szerződéses árak (1,7 EUR/hasított kg) nem a hazai piac kereslet-kínálati viszonyait, hanem az EU exportőr országainak helyzetét tükrözik, ahonnan a tavasszal meginduló távol keleti export „kiszippantotta” az árumennyiséget.
A növekedés oka az afrikai sertéspestis-helyzet miatt megcsappant készletek miatt felgyorsuló és növekvő kínai kereslet, valamint az ezzel szemben korlátozott európai készletek. A kínai kereskedők Európából (elsősorban Németországból és Spanyolországból), valamint párhuzamosan az USA-ból érkező szállítmányokkal igyekeznek kielégíteni a keresletet.
A világ sertéshús-termelésének mintegy felét előállító Kínában eddig több, mint 1 200 000 házisertést öltek le az ASP miatt. Kína minden tartományában, egymástól több ezer kilométerre fekvő helyeken aktív a betegség, az egymástól független kitörések száma jóval száz feletti és már a szomszédos országokba is átterjedt.A jelenlegi becslések és előrejelzések szerint akár 150 – 200 millió sertés fog elpusztulni vagy kell majd leölni a vírus miatt, ezzel a tavalyi adatokhoz képest 30 százalékkal csökkenne Kína sertésállománya.
Kína az elmúlt években 1-2 millió tonna/év, – elsősorban feldolgozott – terméket vásárolt döntően Németországból és Spanyolországból. 2017-ben importszükségletének kétharmadát fedezte európai forrásból és bár az importfüggőség csökkentésére gyors állattartótelep-fejlesztések indultak – 2018-ra már csak 5,8 százalékos importszükséglettel számoltak – ez az ASP miatt több évig biztosan nem teljesíthető.
A jelenlegi előrejelzések szerint 2019-ben Kína várhatóan csak 38 millió tonna körüli sertéshúst fog előállítani, szemben a tavalyi 54 millióval, ami a legalacsonyabb érték lenne az elmúlt 20 évben.
Jelenlegi becslések alapján 11 – 16 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról. (összehasonlításképpen: a sertéshús világkereskedelem mennyisége éves szinten valamivel több, mint 8 millió tonna).A járvány miatt Kína növelni fogja a sertéshús importját a globális húspiacról felszívva a készleteket.
A vágósertések árai az USA-ban is emelkednek, emellett a kínai és amerikai kereskedelmi kapcsolatok továbbra is feszültek. Emiatt eddig az európai beszállítók némileg előnyben részesültek, bár az elmúlt hetek gyors áremelkedései miatt az európai sertéshús veszített vonzerejéből, de a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború miatt ez a magas ár valószínűleg versenyképes marad. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenleginél magasabb árak elfogadására a kínai importőrök még nem állnak készen, ezt az európai árak mostani megtorpanása is tükrözi.
A kínai importigény növekedése az európai, azon keresztül pedig a magyar piacra is kihat, a környező országok esetei pedig – különösen a kór romániai terjedése – szintén közvetlenül befolyásolják a hazai sertéságazatot.
Ennek következményeként olyan – évtizedek óta nem látott – eset következett be, amire egy évvel ezelőtt még nem lehetett számítani: uniós tagországok húskereskedői nem értékesíteni, hanem vásárolni szeretnének félsertést és sertéshúst a piacon kialakult hiány csökkentésére.
A jövőben az árak várhatóan tovább növekedhetnek majd, de fontos kihangsúlyoznunk: az ágazat szempontjából kulcskérdés, hogy a kiskereskedelmi láncok éppolyan ütemben fogadják el a tőkehús átadási árak kényszerű növelését, mint ahogyan csökkenő élőállat áraknál azok csökkentését sürgették.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink