Nemsokára élesedik a 25 milliárd forintos agrár-mentőcsomag

2020. május 11. – A zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a szőlészek és a borászok is kiemelt ágazati támogatásra számíthatnak.

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar szereplői is számíthatnak támogatásra abból a mintegy 25 milliárd forintos csomagból, amelyet az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók és vállalkozók megsegítésére különített el – írja a Magyar Nemzet. A minisztérium tájékoztatása szerint kétféle támogatási típus elindítását tervezik:
vannak ágazatok, amelyeket közvetlenül is jelentősen sújt a koronavírus-járvány. Idetartozik többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés,
valamint a szőlő- és bortermelés. Esetükben a már meglévő jogcímek keretét fogja megemelni a tárca, ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy ideiglenes, egyszeri támogatásban is részesüljenek az érintettek.
A rendkívüli hozzájárulásról ugyanakkor a többi mezőgazdasági ágazatnak, illetve az élelmiszeriparnak sem kell lemondania. A tervek szerint a költségvetési többletforrások terhére új támogatási lehetőséget nyit meg a tárca.
A lap szerint az új támogatási konstrukciók kialakításán jelenleg is dolgoznak a tárca illetékesei. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink