A borászati szakma felkészültsége jó alap a pezsgő reneszánszához

2019. május 30. – A magyar bor- és pezsgőkészítő szakmai közösség felkészültsége megfelelő alapot ad a tradicionális pezsgő minőségi reneszánszának folytatásához – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Etyeken.

Feldman Zsolt az Etyeken tartott első magyar pezsgőkonferencián arról beszélt, hogy a magyarországi pezsgőkészítés fejlődését, a továbblépés feltételeit a kormány jelentős intézkedésekkel támogatja. Az államtitkár példaként megemlítette, hogy egy könnyített jövedéki szabályozás révén 2013-tól legfeljebb 10 000 liter mennyiségig palackos, hagyományos előállítású pezsgőt borászati üzemben is elő lehet állítani.
Ez az intézkedés hatalmas eredményt hozott a hazai pezsgőelőállítás történetébe, hiszen a kínálatban megjelenhettek az igényes gasztronómia által megkívánt magas minőségű, változatos stílusú pezsgők. De új fejezet nyílt a magyar pezsgők számára azzal is, hogy a legigényesebb fogyasztók által keresett pezsgők kínálatába ma már egyre több magyar tétel is helyet kaphat – fogalmazott Feldman Zsolt.

A kormányzat részéről kiemelt figyelmet kap a szőlész- és borásztársadalom, hiszen ősszel újra megnyílik a szőlőterületek szerkezetátalakítását segítő támogatási lehetőség, a technológia megújítása terén pedig csak a Vidékfejlesztési Program első pályázati körében mintegy 500 borász pályázott sikeresen 35 milliárd forintos keretre – mondta Feldman Zsolt.
Az államtitkár elmondta, hogy a nyughatatlan, alkotni vágyó és a piaci lehetőséget érző borászok a pezsgőkészítés területén is előrébb akartak lépni, amiben partnerre találtak a kormányzatban. Az adminisztrációs terhek csökkentésével a termelők alkotói szabadsága kiteljesedhetett. Hozzátette, a kormányzat figyel arra, hogy a szőlőterületek megújításához, a technológia fejlesztéséhez is segítséget adjon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink