A régió legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő és feldolgozója épül

2019. március 19. – Egy harminc hektáros üvegház, ötven hektáros szabadtéri kertészet is része annak az óriás beruházásnak amit Nagy István agrárminiszter jelentett be Mosonmagyaróváron.

Közel egymilliárd eurós, mezőgazdasági és infrastruktura-fejlesztési beruházást valósít meg Hegyeshalom-Bezenye települések határában a német FAKT AG társaság – jelentette be kedden Nagy István, agrárminiszter. Tájékoztatása szerint a fejlesztés egész Közép-Európában egyedülálló, közel 330 hektár területen jön létre. Központi eleme egy olyan kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását egész Európában. Nagyszabású tervek vannak születőben az akvakultúra és az élelmiszerfeldolgozás terén is – derült ki a miniszter beszédéből. Mint mondta, összesen ezermillió eurónyi fejlesztés irányulhat a mezőgazdasági termelés- és a hozzá kapcsolódó ipari fejlesztésekhez, ami így az elmúlt évtizedek legnagyobb, komplex magyarországi agrár- és élelmiszeripari beruházása lesz.

Mindehhez és a tervezett nagyszabású lakóingatlan-fejlesztéshez modern közlekedési, energetikai, információtechnológiai és közműhálózati infrastruktúra kiépítésére is lehetőség nyílhat a beruházás kapcsán.

Magyarország 2018-ban 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsféléket, 75,5 milliárd forint értékben pedig friss zöldségféléket. Hatalmas előrelépést hozhat hazánknak ezért e beruházás, hiszen ma a hajtatott termékek közül szinte csak paprikából van export árualapunk, paradicsom vagy éppen uborka tekintetében pedig még a hazai piacon is kihasználatlan lehetőségeink vannak – tette hozzá Nagy István.

A beruházás üvegházas projektelemén túl majd ugyanolyan fontosnak mondta a szakminiszter a magyar mezőgazdasági és kertészeti termékek exportjának fejlődését szolgáló, 50 hektárra tervezett feldolgozó- és logisztikai kapacitást. A legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház létrehozása nem csak a felépítésre kerülő 30 hektárnyi üvegházban és az 50 hektáron tervezett szabadföldi kertészetben előállításra kerülő árunak, hanem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára jelenthet kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

A tervezett beruházás előreláthatóan ötezer új munkahelyet is teremthet. Nagy István megköszönte Hubrert Schulte-Kempernek, a FAKT AG elnök-vezérigazgatójának, egyben tiszteletbeli magyar főkonzulnak, hogy szíve a magyar vidék felé húzta, és bennünket választott partnerének.

Hubrert Schulte-Kemper rávilágított: Magyarorszag újkori történetének legnagyobb agráripari beruházását jelentették be, amely során a FAKT AG modern, fenntartható módon kivan agrárgazdasági- és élelmiszeripari termékeket termelni, továbbá a beruházással élhető munka- es lakókörnyezetet létrehozni. Mint mondta, a beruházás további célja egyrészt Magyarország területéről származó agrártermékek feldolgozása és ezzel az értékteremtés növelése. A beruházók együttműködni terveznek a térség szakképzésével, felsőoktatás és kutatás-fejlesztés terén.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink