Izmosodnak a traktorok

Az értékesített traktorok darabszáma ugyan csökken hazánkban, de a teljesítményük folyamatosan emelkedik. Egyre erősebb gépeket vásárolnak a gazdák.

Mozgalmas évet zárt az Axiál Kft., folyamatosan bővült a tevékenység, nőtt az árbevétel, és kisebb díjeső is hullott a cégre 2018-ban. Minderről Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető számolt be a sajtó képviselőinek legutóbbi sajtótájékoztatóján. A Service Award 2019. győztese az Axiál Kft. Békéscsaba lett. Szintén tavaly kapták meg a Figyelő által meghirdetett Az Év Magyar Vállalata Díjat. Ugyancsak övék lett az Üzleti Etikai Díj „Nagyvállalat kategóriában”. Nem mellékesen Véradóbarát munkahellyé is váltak.

Mindezek az elismerések növelték a cég vonzerejét, de – mint ahogy a versenytársainak – nekik is vannak szakember gondjaik. Pintér Zsolt hangsúlyozta, egyre nagyobb a követelmény a szakemberekkel szemben: legyen naprakész tudásuk a mezőgazdasági és építőipari gépek mechatronikájával kapcsolatban; jó gépkezelő legyen; rendelkezzen gép-és márkafüggetlen szaktudással; legyen IT specialista. Az sem árt, ha a kolléga intelligens csapatjátékos.

A „merítési lehetőség” egyre szűkül, így nehéz megtalálni a megfelelő munkatársat. Próbálják már az iskolában megtalálni azokat az embereket, akik aztán náluk helyezkednek el. Pintér Zsolt megemlítette, 2009 óta 40 kooperatív gyakornokot fogadtak a Szent István Egyetemről, közülük 33-an a mai napig az Axiál Kft-nél dolgoznak.

Mit tesznek az utánpótlásért? Együttműködnek több szakiskolával, szakgimnáziummal, főiskolával, egyetemmel. A társaságnál tavaly 52-en töltötték a szakközépiskolai nyári gyakorlatukat. 2018-ban hét kooperatív gyakornokuk volt, a végzettek közül 4-en náluk dolgoznak. Összességében elmondható, hogy 2018-ban 21 pályakezdőjük volt (alap, közép és felsőfokú végzettségű együttesen), ebből mindössze hárman távoztak.

A folyamatosan növekvő körülmények miatt a dolgozóik képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek. OKJ-s és NKH-s vizsgát 254-en tettek. A képzésben részt vevők a foglalkoztatottaik 33 százaléka. Belső képzésben 431-en részesültek ( a foglalkoztatottak arányában 56 százalék).

Szólt arról is, hogy a mezőgazdaság további kihívások előtt áll, egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció. 1980-tó indult az elektronika bevezetése a mezőgazdasági gépekben és eszközökben, ma pedig már a digitalizációról, a gépek összekötéséről (Big Data) beszélünk. A digitalizálás első hulláma az adat előállítása, mentése, adatátvitel, feldolgozás, a második hullám ezek megértése, aktív használata. A mesterséges intelligencia mintegy a digitalizáció második hullámaként már jelentkezik! Azonban hangsúlyozta, a mezőgazdasági termelő mindig döntéshozó marad, nem lehet teljes mértékben gépekkel helyettesíteni!

Precíziós gazdálkodás

A digitalizáció többek között lehetőség a betakarítás minőségének optimalizálására, a hozam növekedésére és a minőségi javulásra, az üzleti tervezés és döntés megkönnyítéséhez.

Érdekességként beszélt a traktorpiacról is, jelezte, Nyugat-Európában a piac szűkül. Miközben a darabszám csökken, a mezőgépek méretei növekednek, az egy gépre eső teljesítmény (lóerő) ugyanakkor növekszik. Az is megfigyelhető, hogy bővül a gépkezelő nélküli autonóm rendszerek, gépek piaca.

Pintér Zsolt ügyvezető az Axiál 2018-as forgalmáról szólva elmondta, a cég tavaly 340 darab traktort, 115 kombájnt és 110 darab mezőgazdasági teleszkópos rakodógépet értékesített. Telephelyi fejlesztésekre 2012 és 2019 között 6,1 milliárd forintot költöttek. A cég létszáma a 2016-os 243-ról tavaly év végére 291-re emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink