Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat villámlokalizációs rendszere

2019. június 27. – Kiemelt gazdasági érdek az agráriumot támogató beavatkozások alapját jelentő megfigyelő hálózat fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat új villámlokalizációs rendszerének átadásán, Budapesten.

A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőséges időjárási folyamatok gyakoriságának növekedésével, hazánkban is jelentősen megszaporodtak a heves légköri jelenségek. László Tibor Zoltán szerint ezért kiemelten fontos, hogy megismerjük a villámlás jelenségét, megtanuljuk működését és kezelését.
Elmondta: a most átadott hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, amely két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok, és a felhőben keletkező kisülések helyzetét. Hozzátette: a villámdetektálás hatékonyságának maximalizálása érdekében a szenzorcsoport kifeszített hálóként fedi le az ország területét. Ezzel nem csak hazánk határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok.
A helyettes államtitkár kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően a magyarországi villámlokalizálás jelentősen javulhat. A természeti jelenség pozicionálásának pontossága növekszik, nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetőek valós villámok, illetve a fals detektálások aránya minimálisra csökken.
László Tibor Zoltán arra emlékeztetett, hogy a beruházás költsége csaknem 100 millió forint volt, melynek keretében tartalék alkatrészek beszerzésére is sor került. A fejlesztés hatása az egész országra kiterjed, hiszen az adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők- húzta alá a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink