Minden volt, amit a vörösáru gyártásáról tudni kell

A NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozata keretében 2018. október 17-18. között a vörösáru-gyártásban mélyedtek el a kamarai tagok.

A program célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése, valamint az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése. Az eddigi tapasztalatok, a jelentkezők előképzettsége és a téma összetettsége alapján két csoportba sorolva indult az 1-1 napos program, kezdő és haladó szinten. Részben kamarai és résztvevői költségvállalás mellett összesen 23 lelkes és aktív résztvevőt köszönthettünk a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén.
A gyakorlati nap keretében a megjelentek mélyebb ismereteket szerezhettek az alapvető higiéniáról, az élelmiszer-biztonságról, az alapanyagokról és a gyártási technológia lépéseiről, továbbá részletesen megismerkedhettek a vörösáruk készítésének alapjaival, valamint különböző összetételű virslik gyártásával. Az előadók rávilágítottak az élelmiszer-biztonság, a minőségellenőrzés, a jelölés fontosságára, valamint ismertették a vonatkozó jogszabályi előírásokat.
A gyakorlati rész során négyféle virslit készíthettek a résztvevők. A termékek készítése során különböző összetevők kerültek felhasználásra, így eltérő állagot, minőséget, vagy ízt lehetett tapasztalni a végeredményben. Mindemellett a nemrég érvénybe lépett érzékszervi minősítési szabvány alapján számos kereskedelemben kapható vörösárut bíráltak el. A vörösáru-gyártás témakörében rendezett gyakorlati nap szakmai beszélgetéssel, az oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők visszajelzései alapján igény mutatkozik a gyakorlati nap folytatására más termékkörökkel kiegészítve a kamara szervezésében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink