Rekordlétszám a Bakony Expón

2019. november 11. – A Veszprém Arénában rendezett hatodik Bakony Expo három napján több mint 120 őstermelő és kézműves árulta portékáját. A rendezvény résztvevőinek száma meghaladta a 17 ezret.

A látogatók többek között tejtermékek, húskészítmények, édességek, olajok, borok, pálinkák és iparművészek, kézműves mesterek remekei közül is válogathattak. Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, a Bakony Expó az ősz kiemelt turisztikai rendezvénye Veszprémben, ahol minőségi termékkínálattal és kulturális programokkal találkozhatnak a látogatók. Brányi Mária hozzátette, a program sikerét a látogatószám növekedése bizonyítja: az első évi ötezerhez képest tavaly már több mint 16 ezren látogattak ki a rendezvényre, amely térségi együttműködésben valósul meg, ahogyan az Európa kulturális fővárosa 2023 program is fog.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, a rendezvény közelebb hozza egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat. Hozzátette, ez egy családi rendezvény, minden generációt megszólít. Az expó idei fókuszában a hal és a halfogyasztás áll. Ennek kapcsán arról beszélt, az európai átlagmennyiség mindössze egyharmadát fogyasztják el a magyarok.
Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára megnyitójában hangsúlyozta, fontos cél, hogy növekedjen a halfogyasztás Magyarországon, amelyhez egy országos kampány mellett az expó is hozzájárulhat.
Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, az expó lényege a gasztronómia, a helyi termelők és a térségi együttműködés. Hozzátette, megmutathatják magukat a helyi termelők, akik Európa-szerte megállják a helyüket. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatal több szakterületének munkatársai kiadványokkal, tanácsokkal segítik a rendezvényen a termelőket, gazdákat.
– A rendezvényre évről évre egyre többen látogatnak ki, a mostani adat ezer érdeklődővel haladta meg a tavalyit, ami hatalmas siker számunkra – mondta el a zárónapon Jakab Ibolya szervező. Idén a hal volt az expó fókuszában, így akváriumokban lehetett megfigyelni a térségre jellemző jószágokat, és a gasztronómiai kínálatban is meghatározók voltak a halas ételek.
A Veszprém Aréna küzdőterén mintegy 120 őstermelő és kézműves mester árusította portékáját péntek délutántól vasárnap estig, míg a csarnok előterében további húsz szakmai és civil szervezet állított ki. A rendezvényen a hétvége mindkét napján kulturális produkcióknak tapsolhattak a látogatók, és számos gyermekprogram színesítette az expót.
Az eseményen a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri több kategóriában díjazta a kiállítókat. Az élelmiszert előállítók között a Biogold Natúr Kft., az italoknál a Dobosi Pincészet, a kézművesek között a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, míg az innovatív termékeknél a Csékei Méhészet képviselője vehetett át díjat. A vásár nagydíját a Vámosi sajtház kapta, a különdíjat a tökmagolajat készítő Peiba Kft. érdemelte ki.

Kövess minket Facebookon is.