Hírek, érdekességek

2021. január 21. – Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.
2021. január 18. – Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi nagy létszámú tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van és a hatóság a további ilyenkor szükséges intézkedéseket is elrendelte. A kereskedelmet érintő információk folyamatosan frissülnek a Nébih oldalán.
2021. január 18. – A források szerint mintegy 3000 évre tekint vissza annak a lófajtának a története, amely nemrég bekerült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé. Az akhal-teke, ami még honfoglaló őseinkkel került a Kárpát-medencébe, mára jelentősen megfogyatkozott számban található csak meg Magyarországon: mindössze 68 egyedet számol a hazai főtörzskönyvben nyilvántartott tenyészkanca állomány.
2021. január 5. – A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.
2020. december 17. – Különösen válságállónak bizonyul a Grinsect mezőgazdasági vállalkozása, hiszen 2020-ban a pandémiás krízis ellenére meghatározó mérföldköveket ért el a rovarfehérje gyártó cég. Közel két éves tervezés és fejlesztés után elkészült a Csongrád-Csanád megyében található fekete katonalégy-tenyésztő kisüzemük, mára pedig az övék az első és eddig egyetlen, engedéllyel rendelkező rovarfehérje előállító üzem Magyarországon.
2020. december 16. – Mire véljük, ha zöldes trutymó jelenik meg kedvenc tavunk felszínén? Mi köze mindennek a Balaton vízállásához? És mit szólnak mindehhez a halak? Cianobaktériumok, zöldalgák és kovamoszatok a tófenéken, a vízben, a felszínen és a parti köveken: Vörös Lajos, az ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatójának összefoglaló írása az mta.hu számára.
2020. december 3. – Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje, december 6. pedig a magyar pálinka napja, érdemes tehát ezekben a napokban megemlékeznünk erről a hungarikumról, ha másképp nem, egy koccintással. Tölthetjük a poharunkba a jól megszokott szilvát, barackot vagy éppen körtét, de ma már egészen különleges alapanyagokból is készítenek pálinkát, és párlatot még sütőtökből vagy éppen répából is. De mit mutatnak a trendek, melyiket isszuk a legszívesebben?
2020. november 26. – Az erdő a szépség forrása és a természetes körforgás nélkülözhetetlen eleme. Kiemelt érdeklődés kíséri a „Mi fán terem az erdő?” elnevezésű, társadalmi célú, közösségi média kampányt, amelyet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával indított. Célja az erdei életközösség szolgáltatásainak széles körű megismertetése. E mellet a kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy az erdő megóvása, gyarapítása közös érdekünk, felelősségünk.
2020. november 12., – A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience növelte az árbevételét és az eredményét az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy az árbevétele a harmadik negyedévben csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – mondta a Corteva közép-európai régiójának igazgatója a társaság online sajtóeseményén csütörtökön.
Kövess minket Facebookon is.