9+1 érv, hogy miért együnk sok cseresznyét

2020. június 10. – Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel.

Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon!
Hogy miért? Az Európai Friss Kalandok programnak 9+1 jó érve van!

Nyári hőségben igazi szomjoltó
A cseresznye 78-82%-a víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet!
Fokozza a szervezet védekezőképességét
A cseresznyében az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból van jelentős mennyiség, ezáltal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van.
Súlyos betegségeket előzhetünk meg vele
Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.
Felveszi a harcot az öregedéssel
A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.
Segít, ha nem alszunk jól
A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti a pihentető alvást.
Edzés után is jól jöhet
A cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.
Természetes hormonszabályozó
Rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba módosíthatjuk testünk hormontermelését, és helyreállíthatjuk hormonegyensúlyát.
A magja és a szára is felhasználható
A cseresznyeszárból tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású, míg magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.
Egyszerűen boldoggá tesz!
A cseresznye vitamin- és nyomelemtartalmának hála természetes módon növeli az energiaszintünket és fokozza jóközérzetünket, javítja hangulatunkat.
+1 érv a cseresznye mellett: a gyerekek is imádják!
A cseresznye játékos és mókás, hiszen a maggal célba lövés igazi fiús játék, míg a lányok számára kihagyhatatlan a cseresznyefülbevalók próbálgatása! Szóval, ha a gyerekeket szeretnénk rávenni a gyümölcsfogyasztásra, akkor is a cseresznye az egyik legjobb választás!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink