A természet eltünteti a vörösiszap nyomait

2019. március 13. – Ahol egykoron traktorokkal szántottak és vetettek, majd az ipari katasztrófa vörös iszapja mérgezte a környezetet, ott mára fák hirdetik a természet megújuló képességét.

Nehezen heveri ki a környék a 2010. október 4-én történt vörösiszap katasztrófa fájdalmas emlékét. Amikor átszakadt a MAL Zrt. tulajdonában lévő, 400×600 méteres vörösiszap-tárolójának gátja, több mint egymillió köbméternyi zagy öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a kistérségben. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150 személy volt.


A magyar kormánynak összesen 38 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel. A helyreállítási munkálatokból a Bakonyerdő Zrt. is kivette a részét.
A szakemberek már akkor tudták, hogy a mezőgazdasági területekre ömlő vörösiszap hatásai a szántóföldi növénytermesztésre rövidtávon hatással lesznek. A megtermelt takarmányokban és élelmiszerekben is jelentkezni fognak a vörösiszapban megtalálható toxikus fémek. Ekkor merült fel és került elő a mezőgazdasági területeket más célú hasznosítása, például erdőtelepítésekkel.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megbízta a Bakonyerdő Zrt.-t, hogy Kolontár község határában 2012-ben végezzen erdőtelepítést. Az akkor még mezőgazdasági területnek számító földterületen a Devecseri Erdészet szakemberei kivalló munkát végeztek. A gondosan elvégzett munka eredményeként a 7,8 hektár területen befejezett erdőtelepítést 2018-ban az erdészeti hatóság erdőnek minősítette.

Ahol egykoron traktorokkal szántottak és vetettek, majd az ipari katasztrófa vörös iszapja mérgezte a környezetet, ott mára több méter magas fiatal szürkenyár, fehér fűz, turkesztáni szil, feketefenyő elegyes erdők díszlenek és hirdetik a természet megújuló képességét.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink