Agrár Innovációs Díjat nyert a martonvásári kutatóközpont

2019. április 14. – Agrár Innovációs Díjjal ismerték el az MTA Agrártudományi Kutatóközpont új típusú, bőtermő hazai búzafajták nemesítésében elért eredményeit.

A díjat azzal érdemelte ki az intézmény, hogy munkatársai az utóbbi években a martonvásári búzafajták olyan új generációját nemesítették ki, amelynek tagjai gazdaságosan és biztonságosan termeszthetők, kiváló termőképességűek, jó a malomipari minőségük, s kiemelkedő az alkalmazkodóképességük. Az innováció eredményeként létrejött új búzák közül is kiemelkedik az Agrár Innovációs Díjra benyújtott pályázatban is megjelölt három fajta, az Mv Nádor, az Mv Ménrót és az Mv Nemere. Ezek a búzák itthon és a környező országokban is eredményesen termeszthetők, terményük a hazai és a külpiacokon is jól értékesíthető.

A martonvásári új fajtakör legkapósabb búzája kiváló eredményei, magas hozama, jó sütőipari minősége, kiváló hidegtűrése és betegségellenállósága alapján a Nádor, amelyet tavaly – a vetőmag-szaporítások nagysága alapján becsült adat szerint – az országos búza-vetésterület 13,76 százalékán, mintegy 130 ezer hektáron termesztettek. Ez azért is figyelemre méltó, mert a hazai gabonatermesztők a múlt évben 189 búzafajtából választhattak. Az Európai Unión belül Romániában, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában is termesztik. Az Mv Nemere kiemelkedő termőképességével járult hozzá a fajtainnovációhoz, az Mv Ménrót pedig az ötödik legnagyobb hazai termőterületet foglalja el.

Az elismerésben részesült fajtákat vezető nemesítőként Bedő Zoltán és Láng László, valamint Karsai Ildikó, Mészáros Klára, Rákszegi Mariann, Veisz Ottó és Vida Gyula társnemesítők állították elő.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink