Gyakoribb szélsőséges időjárás és a nagyméretű jégeső

2019. augusztus 9. – Napjainkban egyre többször hallunk Európa számos országában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyokról. Az elmúlt hónapokban gyakoribbá váltak a villámárvizek, (rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék), a zivatarokkal érkező viharos erejű széllökések és a nagyméretű jégdarabok kialakulása, amelyek hatalmas pusztításokat okoztak.

Sok helyen az autók szélvédőit is átlyukasztották a jégdarabok, a viharos erejű szél háztetőket rongálta meg. A kedvezőtlen időjárási viszonyok nemcsak a Nyugat-Európai országokban, hanem hazánkban is tapasztalható, amelyeknek a kialakulása és a gyakorisága több okra vezethető vissza:
-A mediterrán térségből érkezett meleg, nedves légtömegeknek, (a hozzá társuló kellő mennyiségű energiának) köszönhetően alakulhattak ki heves viharok, jégesővel és villámlással kísért zivatarok.
– Európában, egyes területeken 70% fölé emelkedett a páratartalom, melyben mintha a trópusokon érezhettük volna magunkat.
-Júniusban, a Nyugat-Európából érkező frontok kevésbé mérsékelték a nagy meleget, inkább fülledt, nedvesebb levegőt hoztak az ország területe fölé, amelyek elősegítették a zivatarok létrejöttét. A helyenként kialakult zivatarok csak átmenetileg csökkentették a hőséget, és rendkívül nagy fülledtséget hagytak maguk után.
Több melegrekord is született júniusban, Európában. Magyarországon a mérések kezdete óta (1901) 2019. júniusa bizonyult a legmelegebbnek 22,6 átlaghőmérséklettel! Június 15-én, Budakalászon 35,8 fokot mértek! A Nyugat-Európába érkezett, afrikai eredetű légtömeg hatására Franciaországban 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord június 28-án! Július 1-jén, hétfőn érkezett hidegfront mérsékelte a forróságot, viszont több helyen okozott heves zivatarokat Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. A viharokat felhőszakadás, néhol teniszlabda nagyságú jégdarabok és viharos erejű szél kísérte.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink