Javult az agrárium megítélése a járvány idején

Kiemelkedő segítséget nyújtanak a falugazdászok az egységes kérelmek benyújtáskor – mutatott rá Szedlák Attila. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, aki arról is beszélt, milyen lehetőségek nyíltak a meg a járvány miatt átalakult fogyasztói szokások nyomán.

Több mint egy éve árnyékolja be mindennapjainkat a koronavírus járvány. Tapasztalatai szerint milyen hatások érték az ágazatot?
A koronavírus járvány természetesen az agrárágazatra is jelentős hatást gyakorolt és gyakorol a mai napig. A pandémia kitörésekor felmerülő nehézségek ellenére azonban úgy tapasztalom, hogy a gyors és hatékony fellépésnek köszönhetően az agrárszektor és a járvány kontextusában ma már több kedvező hozadékot is meg tudunk említeni. A járvány hatására például megváltoztak a vásárlási szokások. A fogyasztók lényegesen kevesebb időt töltenek az üzletekben, sokkal célirányosabban vásárolnak, emellett pedig ugrásszerűen megnőtt az online kereskedelem súlya is. Kevesebb a vásárlások száma és a vásárlói kosár mérete és összetétele is átalakult. Mindezek ellenére a hazai termékek iránt az elmúlt egy évben jelentős mértékben megnőtt a kereslet. A fogyasztók egyre inkább a megbízhatóbb forrásból származó élelmiszereket, a helyi termékeket részesítik előnyben. A járvány kedvező hozadéka tehát, hogy a magyar fogyasztók újra felfedezték a termelői piacokat. Ez a folyamat pedig nagy hatással van a helyi közösségek fejlődésére, fejlesztésére. A magyar agrárágazat közben a hirtelen jött válságos időszakban tanúbizonyságot tett helytállásból, kitartásból. Megmutatta, hogy határaink lezárásával is minden ember asztalára biztosítani tudja a kiváló minőségű magyar élelmiszert.


– Meglátása szerint a járvány hozta változásokból mit érdemes megtartani?
A digitális tér olyan lehetőségeket rejt magában, amit korábban elképzelni sem tudtunk. Ezekkel pedig a jövőben is élnünk kell ahhoz, hogy továbbra is professzionális és hatékony munkát tudjunk végezni. Nem utolsó sorban, pedig be kell ismernünk, hogy ezek a fejlesztések a mindennapjainkat is jelentős mértékben megkönnyítik. Továbbá, öröm látni, hogy az elmúlt évben milyen erőteljesen felértékelődött a magyar vidék, mind turisztikai, mind gazdálkodói szemszögből. Végre megadatott a lehetőség, hogy a hazai termékekre, a magyar vidékre helyezzük a fókuszt. Nehéz a járvány kedvező hatásairól beszélni, de véleményem szerint ez a „felfedezés” mindenképpen a pozitív hozadékok közé sorolható.
– Mik az eddigi tapasztalatok az április hetedikén elindult egységes kérelmek benyújtásával kapcsolatban?
Tavaly az egységes kérelmek benyújtásának időszaka a járvány megjelenésével egyidőben volt aktuális. Bíztunk benne, hogy idén már a megszokott körülmények között tudják majd benyújtani a gazdálkodók a kérelmeket, de sajnos a vírus itt is közbeszólt. Azonban a tavalyi tapasztalatoknak és a gondos felkészülésnek köszönhetően az idei benyújtási időszak zökkenőmentesen indult. Örömmel tapasztaljuk, hogy a
újtását, amennyiben még nem tették, mihamarabb egyeztessenek időpontot falugazdászaikkal, hogy kérelmeiket még a szankciómentes határidőben nyújthassák be.
– Milyen egyéb események határozták meg a kamara elmúlt időszakát?
Az idei év pozitív változást hozott a gazdatársadalomnak. Január elsején hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló törvény, így már kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tagjainkat tájékoztassuk a változásokról, így segítve őket az eligazodásban. E célból, a családi gazdaságok reformjáról online fórumsorozatot indítottunk a tavasz folyamán. A rendezvénysorozat népszerűnek és hasznosnak bizonyult, közel kétezren vettek rajta részt. A családi gazdaságok online fórumainak mintájára április végétől elindítjuk a Vidékfejlesztési Program 2021-22 online fórum rendezvényeit is. Emellett idén is áprilisban kezdte meg védekezési szezonját az Országos Jégkármérséklő Rendszer.
– A kamara optimista, legalábbis a tervek szerint megtartják a szabadtéri szántóföldi rendezvényt.
Amennyiben az akkor hatályban lévő kormányzati szabályozás lehetővé teszi, egy év kihagyást után 2021. június 9-10. között a legszigorúbb óvintézkedések betartása és betartatása mellett a MEGFOSZ közreműködéssel megtartjuk a rendezvényt, amelyre folyamatosan várjuk a kiállítók jelentkezését. Az ágazatban jelentkező legújabb technológiai újításokkal, bemutatók sokaságával, 400 ezer négyzetméter kültéri helyszínnel várjuk a magyar gazdatársadalmat és minden kedves érdeklődőt. (NAK)

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink