Nehezen indult a 2021-es év, mégis szép lesz a szüret

2021 augusztus 17. – Európa szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye betakarításával. Idén a legkorábban érő szőlőfajta az elmúlt néhány év érési tendenciáihoz képest egy héttel később ért meg a szüretre. Hagyományosan a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely már szeptemberben elérhető lesz a boltok polcain.

A Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését a Balaton déli partján. Már hagyománynak számít, hogy minden évben Ordacsehiben indul a szüret.
Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője összegezte az idei tapasztalatokat: “ A 2021-es évjárat rendkívül lassan és vontatottan indult. A sokat tapasztalt szőlészek sem emlékeznek rá, hogy ennyire későre esett volna a szőlővirágzás. A hűvös májusnak köszönhetően volt időszak, amikor úgy tűnt, három hetes lemaradásban vagyunk a korábbi évekhez képest. Júniusban azonban gyors változás következett és alig győztük követni a növények fejlődését. Az 1901 óta mért hőmérsékleti adatok alapján a mögöttünk álló két nyári hónap a dobogón végzett. Az idei június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb hónap volt Magyarországon a múlt század eleje óta. Csapadék szempontjából sokáig vízhiánnyal küzdöttünk. Az elmúlt két hétben érkezett meg a várva várt eső, ami kedvezett a bogyók növekedésének. Mindent összevetve mennyiség szempontjából közepes, minőség szempontjából pedig kifejezetten szép évjáratot zárhatunk ennél a fajtánál.” A szüretelt mennyiség idén várhatóan 180 000 kg lesz, melyet 12 hektárról vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása. Ez az a fajta, mely leginkább megőrzi a szőlő eredeti ízét még bor korában is.

Kövess minket Facebookon is.