Poloska: a számuk már sok(k)!

2020. október 14. – Egyre több alkalommal találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, akár a legkisebb résen is képesek átjutni. Miért nőtt meg ennyire a ezeknek a rovaroknak a száma az elmúlt tíz évben és mit tehetünk ellenük?

Az utóbbi tíz évben a kiskertekben és a lakásokban egyre nagyobb számban jelennek meg a poloskák. Legtöbbször ilyen esetekben nem az itthoni fajokról beszélhetünk, hanem az invazív címeres poloskákról, melyek az adott területen behatolónak számítanak és felborítják az ott fennálló ökológiai egyensúlyt. Eredetileg enyhébb klímájú területekről származnak, jellemzően melegkedvelők, így az idő lehűlésével ösztönösen keresik a telelésre alkalmas helyeket, amiket főleg a lakások közelében találnak meg. Mint megtudtuk, a leggyakoribb poloskafajok Magyarországon a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska, de a nyugati levéllábú poloska is egyre nagyobb számban fordul elő.

Az invazív poloskák a haszonnövények közül elsősorban az almát, bogyós gyümölcsöket és a paradicsomot károsítják.

A legkisebb résen át is bejuthatnak a lakásba
Mivel a vastag, erős kitinpáncéljuk miatt nagyon ellenállók, ezért speciálisan címeres poloskák irtására kifejlesztett termékek használatát javasolják. Érdemes olyan terméket választani, ami nem csak irtja, de távol is tartja ezeket a kellemetlen betolakodókat.

A címeres poloskák ellen úgy növelhetjük a védekezés hatékonyságát, ha fizikailag is megakadályozzuk bejutásukat a lakásba, kulcsfontosságú, hogy a szúnyoghálók résmentesen illeszkedjenek az ablak- és ajtókeretekhez, de fontos a redőnytokok átvizsgálása, a nyílászárók szigetelésének, vezetékek kimeneti nyílásainak ellenőrzése és javítása is. Emellett számoljunk fel minden lehetséges búvóhelyet a ház körül, ahová a poloskák nagy számban be tudnak húzódni.
Csökkenthetjük a poloskák számát, ha a ház közelében megtalálható tápnövényeiket rendszeresen átvizsgáljuk, és a levelek fonákjára rakott, fehér petecsomóikat eltávolítjuk. Valamint címeres poloskák irtására alkalmas növényvédő szerrel kezeljük növényeinket, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy nagy tömegben elszaporodjanak a lakás környezetében.

Gondos Richárd és Gondos Attila kezükben rovarirtó felszereléssel. Fotó: MW/Soltész Mercédesz

Készül a poloskatérkép
A Sokk a rovar Facebook csoport egy olyan térkép elkészítésén dolgozik, ami majd azt mutatja be, hogy az ország egyes területein milyen számban vannak elszaporodva a poloskák. Ehhez egy online kérdőívet készítettek, amit bárki kitölthet. Eddig ezt több ezren tették meg. A begyűjtött adatok alapján fogják elkészíteni a térképet.

Későn hívják az irtókat
Gondos Attila kártevőirtótól megtudtuk, hogy leginkább ágyi poloskák esetében szokták értesíteni. Mezei poloskákról nem érkezik bejelentés, mivel általában egy lakásban ha feltűnnek, akkor azokat a lakók saját maguk gyűjtik be, illetve irtják ki. Gyakori eset az is, hogy az emberek sokszor már csak akkor fordulnak az irtókhoz, ha már nagyon elszaporodtak a kártevők. Legfőképpen az idősebb korosztály halogatja a megkeresésüket. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nehéz elfogadnunk, hogy az ágyi poloskák jutottak be az otthonainkba. Ha valaki a lábán és a kezén csípésnyomokra lesz figyelmes és a lepedőn megjelennek apró fekete pöttyök, akkor ajánlott minél előbb kihívnia az irtókat. (MW/Soltész Mercédesz)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink