Segítik a gabona ágazatot

2019. június 6. – Kibővíti együttműködését az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a megállapodás célja a gabonatermesztés hatékonyságának növelése – közölte a Takarék Csoport csütörtökön az MTI-vel.

A Takarék Csoport nemcsak finanszírozással, hanem tanácsadással, oktatással, előrejelzésekkel is segíti a jövőben az ágazat versenyképességének javítását. A megállapodás, amelyet Szabó Levente, az MTB Zrt. vezérigazgató-helyettese és Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke írt alá, hozzájárul olyan korszerű technológiák elterjesztéséhez, amelyekkel mérsékelhető az időjárási anomáliáknak való kitettség.
A közlemény idézte Szabó Leventét, aki kifejtette: a Takarék Csoport továbbra is arra törekszik, hogy az agrárium első számú bankja legyen, amely képes hatékonyan, kedvező feltételek mellett és szakszerűen kezelni a gabonatermesztő gazdák pénzügyeit. Az agrárvállalkozásoknak a talpon maradáshoz és versenyképességük javításához már nem csupán finanszírozásra van szükségük, hanem szerteágazó magyarországi és nemzetközi piaci ismeretekre is, és ki kell igazodniuk a pályázati és támogatási rendszerben is. Ebben kíván segíteni a pénzintézet a magyar piacon egyedülálló uniós agrárigazgatóság létrehozásával, amely teljes körű tanácsadást és előrejelzéseket nyújt a gazdáknak az uniós és a magyarországi agrárpályázatokról, piaci folyamatokról.
A megújított és kibővített együttműködésben a GOSZ egyebek között vállalja, hogy a Takarék Csoport agrárfinanszírozással foglalkozó munkatársainak a szántóföldi gazdálkodás gyakorlatára koncentráló képzést tart. A pénzintézet pedig kész megosztani az általa készített elemzéseket, piaci előrejelzéseket a GOSZ tagjaival.
Az ágazat versenyképessége nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a gabonatermesztés a magyar agrárium meghatározó ágazata: a magyarországi szántóterület kétharmadán, mintegy 2,8 millió hektáron tartósan gabonaféléket termesztenek. A GOSZ-nak majdnem 3000 tagja van, akik mintegy 1,5 millió hektáron gazdálkodnak – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.