Tízezer liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zároltak

2019. október 29. – Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból és vettek hatósági zár alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. A szakemberek elrendelték az érintett élelmiszerek forgalomba hozatalának tilalmát és visszahívását is. A Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította a cég.

Az illegális parlagfűkészítményeket forgalmazó élelmiszer-előállítók és webshopok célirányos vizsgálatakor a jogszabályi előírások által tiltott parlagfűkivonatot, valamint a kivonat alapanyagaként szolgáló szárított parlagfüvet találtak egy Zala megyei vállalkozásnál a Nébih ellenőrei.
A vállalkozás az első ellenőrzést követően – a hatósági rendelkezésnek megfelelően – ugyan kezdeményezte a fellelt Parlagfű+ kivonat elnevezésű termék visszahívását, egy későbbi, webshopok szúrópróbaszerű ellenőrzésére irányuló hatósági vizsgálat azonban megállapította, hogy a vállalkozás egy másik, szintén parlagfüvet tartalmazó készítményt is fogalmaz Cseppecske+ néven.
Az előállítónál tartott újabb helyszíni ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a vállalkozás a korábbi hatósági intézkedést követően a Cseppecske+ termék gyártmánylapját – a tiltott parlagfű összetevő mellőzésével – módosította, nem intézkedett viszont a korábbi gyártásból származó, jogsértő termékek kapcsán. Kifogás merült fel a termékek nyomon követhetőségét illetően is.
Az előállító a készítményeket különböző bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A Nébih – többszöri hatósági ellenőrzés során – a jogsértő termékeket azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltotta, a fellelt tételeket zár alá vette, továbbá elrendelte a kereskedelmi forgalomba került termékek azonnali hatállyal történő visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink