Több mint 2,2 tonna növényvédő szert foglalt le a hatóság

2019. október 17. – Több mint 2,2 tonna összmennyiségű, számos szempontból problémás növényvédő szert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben. A termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból. A bírság akár milliós is lehet.

2019 szeptemberében tartottak ellenőrzést egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei növényvédő szereket is forgalmazó kiskereskedelmi egységben a Nébih szakemberei. Az üzlet és a raktárhelyiségek átvizsgálása során az ellenőrök 248 problémás tételt találtak, 2277 kg összmennyiségben. A termékek között egyaránt voltak
• lejárt felhasználhatósági idejű,
• sérült, bontott csomagolású,
• hiányos jelölésű,
• nem nyomon követhető,
• engedéllyel nem rendelkező (visszavont),
• engedélytől eltérő címkéjű, valamint
• idegen nyelvű címkével ellátott
növényvédő szerek is.
A mennyiség nagyságát jól érzékelteti, hogy annak – hatósági zár alá helyezés melletti – tételes átvizsgálása két napon át tartott a szakembereknek.
Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, melyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározásra vonatkozó előírásoknak.
A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát. A céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van. Az ügyben akár több millió Ft-os növényvédelmi bírság is várható.
A hamis vagy rossz minőségű, lejárt stb. növényvédő szerek használata számos kockázatot rejt. A témában számos hasznos információ olvasható alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-tudnunk-kell-a-novenyvedo-szer-hamisitasrol

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink