Üres műanyag flakonokkal a körforgásos gazdaságért

A körforgásos gazdasági modell legfőbb célkitűzése „nulla hulladék” és az alapanyagok minél magasabb arányú újrahasznosításának elérése bolygónk hosszú távú fenntarthatóságának érdekében. Ezeket a célokat magánemberként is szem előtt tarthatjuk, többek között, amikor vásárolunk, és amikor szelektáljuk a háztartási hulladékainkat.

A napi munkánk során is lehetőségünk van hozzájárulni a fenti célok megvalósításához. A mezőgazdasági termelők Európa-szerte kiemelt szerepet töltenek be a fenntarthatóságért folyatott küzdelemben.
A CropLife Europe (Európai Növényvédelmi Szövetség) a körforgásos gazdaság témakörében több fontos célkitűzést is megfogalmazott 2020 augusztusában. Ezen célkitűzéseikkel Európa klímasemlegességéhez kívánnak hozzájárulni. Az egyik ilyen célkitűzés – önkéntes kötelezettségvállalás – a növényvédő szerekhez használt csomagolóeszközök 75%-os visszagyűjtési arányának elérése a 2025. év végéig. A műanyag hulladékok világszerte óriási környezetvédelmi problémát okoznak. Ezen kívánnak enyhíteni a visszagyűjtés növelésével és a környezetünket szennyező hulladékok csökkentésével.
A Cseber Nonprofit Kft. gyűjtőszervezet a NAK együttműködő partnere 2019. január 24. óta. A gyűjtőszervezet 2003. évi alapítása óta tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség Container Management munkacsoportjának, így első kézből értesülnek a legújabb kezdeményezésekről. A 75%-os visszagyűjtés elérése egy olyan célkitűzés, melynek eléréséhez szívesen csatlakoznak, ugyanakkor a cél eléréséhez széles körű összefogásra van szükség. Mindannyian egyetértünk abban, hogy a kiürült növényvédő szeres csomagolóeszközöket ellenőrzött körülmények mellett kell gyűjteni. Nagyon fontos, hogy a flakonok háromszori öblítésen essenek át és az öblítéshez használt vizet használjuk fel a permetlé elkészítéséhez. A szakszerű kiöblítéssel maximalizálhatjuk a permetlébe jutó hatóanyagok mennyiségét, ugyanakkor megfelelően tiszta műanyag alapanyagot biztosítunk az újrahasznosításhoz.

Kövess minket Facebookon is.