Változóban a sertéspesti nyugati megítélése

2019. június 26 – A belga vadállományba történő behurcolásáig az EU nyugati tagállamai az afrikai sertéspestist (ASF) elsősorban a keleti tagországokban kárt okozó állatbetegségnek tekintették. Ez változni látszik, de szükséges, hogy a keleti tagországok közös platformra helyezkedve, együtt hallassák hangjukat az európai döntéshozatalban. Az ASF emellett kimondottan csak nemzetközi összefogással és közös intézkedésekkel állítható meg.

A NAK ezért kezdeményezte, hogy a közép és kelet európai országok agrárszervezetei hozzanak létre egy olyan, az ASF-el és a sertéságazat problémáival foglalkozó nemzetközi munkacsoportot, amelynek feladatai a kommunikáció élénkítése, a szakemberek közötti kapcsolat építése, a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztása, valamint a javaslattétel a nemzeti kormányok és a brüsszeli döntéshozók felé a betegség leküzdése, a piaci viszonyok javítása és a sertéságazatban tevékenykedők védelme érdekében.A Három Tenger Régió agrárszervezeteinekmárciusi, szófiai találkozóján kezdeményezésünket támogató döntés született, a munkacsoport pedig már meg is tartotta első indító megbeszélését Brüsszelben.

A munkacsoport programot dolgoz ki a lehetséges közös fellépések és pozíciók tekintetében: többek között az ASF elleni küzdelem jelenleginél hatékonyabb és komolyabb közösségi finanszírozása és a jogi háttér megváltoztatása érdekében, kapcsolódóan a jelenlegi adminisztratív akadályok csökkentésére, valamint hogy a szektor szereplőinek kompenzációjára további lehetőségek nyíljanak.
Egyetértés született arról is, hogy a szakmai munkaa sertéságazat olyan egyéb feladataira is terjedjen ki, mint a piaci problémák megoldása, állatjóléti és környezetvédelmi kihívások, vakcina-kutatások és másállategészségügyi vonatkozások.A csoport – az elektronikus kapcsolattartás mellett – rendszeres szakértői találkozókat tart, igazodva a COPA/COGECA sertés munkacsoport-üléseinek időpontjához.

Kövess minket Facebookon is.