Veszprém megyében is népszerűsítik az agrárszakmákat a fiatalok körében

2019. augusztus 6. – Minél több pályaválasztás előtt álló fiatallal szeretnék megismertetni az agráriumban rejlő szépséget.

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke rámutatott, köztudott, hogy a mai fiatalokat elsősorban az informatika világa vonzza.

– Ha megkérdeznek a pályaorientáció kapcsán egy találomra kiválasztott iskolai csoportot, a tanulók negyven százaléka az informatikával kapcsolatos szakmát jelöl meg. Ezzel szemben az agrárpályák inkább családon belül maradnak. Aki ebben nő fel, annak az élete részévé válik. Előfordul, hogy teljesen más közegből érkezők is az agrárium felé fordulnak, de ez ma még ritka. Megfigyelhető azonban, hogy szülői ráhatásra egyre többen választanak érettségire épülő agrárszakmát, így a szakmai képzés gyakran kitolódik az érettségi utáni életkorra – hangsúlyozta.

Az Eduline internetes oktatási portál 2018/19-es tanévben felmérést készített arról, melyek a legnépszerűbb szakmák a fiatalok körében. Első helyen végzett a szakács, amit az eladó, a cukrász, a pincér, a hegesztő, az asztalos, a mezőgazdasági gépész, a villanyszerelő, a gépi forgácsoló és a kőműves követett.

– A mezőgazdasági gépész képzés mindig népszerű volt. A két megyei iskola (Pápai Szakképzési Centrum Regu­ly Antal Szakképző Iskola, valamint a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola) évekre visszamenően a megengedett maximális létszámot be tudta iskolázni.

Ugyanakkor idén sokan jelentkeztek a pék-cukrász és az édesipari termékgyártó képzésre is, ami egyenes következménye annak, hogy tavaly októberben 150 diákkal ismertettük meg a szakmát a pápai Batthyány-iskola segítségével, a Ricsi Cukrászda és a Tansütő Kft. részvételével. A speciális iskolák parkgondozó, pék, valamint virágkötő képzései is maximális létszámúak. A szőlész-borász, kertész, lovász szakmára azonban a lehetőségekhez képest jóval kevesebben jelentkeznek – ismertette lapunkkal a NAK megyei elnöke. Kiemelte, a kamara széles körű tevékenységet folytat az agrárképzések népszerűsítése érdekében.

– Idén áprilisában az Agrár Szakma Sztár fesztiválra utaztattunk általános iskolás gyerekeket, ahol versenyhelyzetben ismerkedtek meg az ott bemutatott szakmákkal. A program mintegy 150 látogatót és 20 agrárszakmát érintett. A nyári szünetben a Szakmakóstoló hét keretében 20 pályaválasztás előtt álló diák egy héten keresztül egy, a Batthyány-iskola által kiválasztott szakmával ismerkedett meg. A fiatalok vállalkozók és az iskola pedagógusai bevonásával tevőlegesen részt vettek a napi munkában, mint a bon-bon készítése, a kalács fonása, a friss sajt előállítása, a lecsó készítése.

Ugyanakkor üzemlátogatáson megfigyelhettek valós élethelyzeteket is a Pápai Hús Kft.-nél, a Fazekas Borpincében, a Bőhm Lovasudvarban, illetve a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. telephelyén. A program sokrétűsége a szülők és a részt vevő diákok szerint is pozitívan befolyásolta a szakmaválasztást – részletezte Sövényházi Balázs.

– Szeptember–novemberben több üzem (gazdaság) látogatását szervezzük meg, elsősorban 6–7. osztályos tanulóknak. Ezeken a látogatásokon nemcsak megnézik, hanem ki is próbálják az adott szakmákat. Megyénkben 2018-ban a lovász és a pék-cukrász szakmát ismerték meg az érdeklődők, 2019-ben a mezőgazdasági gépész, a pék-cukrász, a gazda, a szőlész-borász, a húsipari termékgyártó, a virágkötő-virágkereskedő, a kertész-, a kistermelői élelmiszer-előállító-falusi vendéglátó szakmát szeretnénk gazdálkodók bevonásával bemutatni, több száz Veszprém megyei kisdiák bevonásával – tudtuk meg.

Megyei finanszírozással működő programokból szintén nincs hiány. – Iskolai kérésre pályaorientációs órát tartunk a legmodernebb pedagógiai módszerek (például a kooperatív tanulás, a projektpedagógia, a játékpedagógia) és a modern technika vívmányait (egyebek mellett számítógépes szimulátor) használva. Az előző tanévben Balatonfűzfő, Veszprém, Nemesszalók, Tapolca általános iskoláiba kaptunk meghívást. Sőt, a tanév utolsó napjaiban Noszlopon, a diáknapon is részt vettünk.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve februárban Szakmavilág – Szakmabemutató Napot tartottunk a tapolcai sportcsarnokban. Itt öt szakmát (mezőgazdasági gépész, szőlész-borász, virágkötő, gazda, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó) mutattunk be vállalkozók, gazdák segítségével. Ugyancsak a kamarával közösen a Szakmavilág Kamion Roadshow-n is jelen voltunk áprilisban.

A megyei karriernapon (május) és a pályaválasztási kiállításon (november) saját standdal veszünk részt, ahol a megjelenőknek tájékoztatást adunk megyénk agrárképzéseiről – zárta Sövényházi Balázs.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink