Kertészet

2019. augusztus 12. – Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés. A hazai termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – a jövőben hagyma információs bankot kívánnak létrehozni, ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítva az importtal szembeni arányon, a hazai ellátásbiztonságon.
2019. augusztus 08. – Az olcsóság sosem egyenlő a minőséggel! A dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat, fogalmazta meg közleményében a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.
2019. július 16. – Kívül sötétzöld, belül piros, fekete magokkal – ez természetesen a görögdinnye. Vagy mégsem? Sok más gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnyének is több típusa és jó néhány különböző fajtája van.
2019. május 28. – A napokban lehullott eső mennyisége jót tett a zöldségeknek és a gyümölcsöknek egyaránt, segítette a növekedésüket, a hűvös és csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.
2019. május 28. – Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál – írja keddi számában a Világgazdaság.
2019. április 30. – A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI érdeklődésére.
2019. április 25. – Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.
2019. április 4. – Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket, jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból – közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI érdeklődésére.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.