A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.
A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.
A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.
Ezen a spárgán érdemes rágódni
2019. április 25. – Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.
- A BYD megígérte, hogy a legfejlettebb technológiát hozza el Szegedre
A kínai elektromosautó-gyártó a legjobb szeretne lenni, éppen ezért többet költ kutatás-fejlesztésre, mint amennyi a tényleges nyeresége.
- Akár húsz év börtönt is kaphat a hazaárulással vádolt orosz balerina
Kszenija Karelinát ukrán rászorulóknak való adakozás miatt vádolják hazaárulással.
- Gőzerővel tört fel a BUX
A Magyar Telekom messze 800 forint felett zárta a napot.
- Tovább romlik a fronton az ukrán haderő helyzete
Tovább romlik a katonai helyzet a délkelet-ukrajnai, mintegy ezer kilométeres frontszakaszon, kiváltképpen a középső, donyecki részeken. Oroszországi források szerint (amelyeket az ukránok cáfolnak) elesett a Krinkinél kialakított ukrán hídfőállás is a Dnyeper folyó bal partján.
- Megérte betárazni: valósággal felrobbantak a védelmi részvények
Húsz-harminc százalék árfolyamplusz másfél hónap alatt.
- Kocsis Máté: szélsőbaloldali antifa bűnöző verte szét a józsefvárosi Fidesz-irodát
Pikó András polgármester közlésével ellentétben nem egy dühös átlagpolgár az elkövető – írta a politikus.