Így készítsük fel a kertünket a fagyokra

2020. november 26. – A tél már a nyakunkon, a kertünkben azonban még mindig várnak ránk olyan last minute feladatok, amelyeket az első fagy beköszönte előtt el kell végeznünk – erre hívják fel a figyelmet a STIHL kertápolási szakértői.

„Bár egyre korábban sötétedik, érdemes kihasználnunk még az időt, arra, hogy elvégezzük a szükséges kerti munkákat még az első fagy előtt” – mondja McMennemy Márk, a STIHL kertápolási szakértője a STIHL KertÉRTŐK legfrissebb podcast adásában. Hozzáteszi, tulajdonképpen addig tudunk kertészkedni, amíg a talaj még ásható, így akár azokat a növényeket is átültethetjük, amik jelenleg nem a legoptimálisabb helyen vannak.
Beh Mariann szerint a fűnyírással lassan felhagyhatunk, hiszen a fű növekedése lelassul. Úgy véli, az utolsó fűnyíráskor is érdemes 4-5 centiméteres magasságra meghagyni a füvet, hogy aztán a karbantartási feladatok elvégzését követően eltegyük fűnyírónkat a fészerbe.
„Az első fagyok előtt még gyorsan ültethetünk szabad gyökerű fákat is, amelyekből ilyenkor még széles a kínálat a kertészetekben”- mutat rá a szakértő. Hangsúlyozza: novemberre már leáll a fák biológiai működése, ültetés előtt azonban érdemes 10-12 órára vízbe áztatnunk a gyökereiket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vízveszteséget és csökkentsük a sokkhatást, ami ilyenkor éri őket.
Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketing menedzsere szerint ebben az időszakban az aprítógépek a legjobb barátaink, ezek közül is a forgókéses eszközök, amelyekkel egyaránt tudunk zöldhulladékot és gallyakat is aprítani.


„Van olyan kialakítású gép is, amin kapcsolóval tudjuk a forgásirányt változtatni, így egy mozdulattal át tudjuk állítani az eszközt például fás szárú növények aprításáról a lágy szárúakra” – magyarázza. Úgy véli, az így kapott nyesedéket mulcsozásra is felhasználhatjuk, McMennemy Márk azonban a Hügel-kultúrás magaságyások kialakításához alkalmazza.
„Alulra jönnek a nagyobb ágdarabok, fölé pedig mindenféle zöld hulladék, ami összeér és jól táplálja majd a zöldségeket” – fűzi hozzá a podcast adásban a kertápolási szakértő. Beh Mariann a mulcsozáskor a gyógynövényekre fordít különösen nagy figyelmet, így a rozmaring, a kakukkfű, a muskotály, a zsálya és az orvosi zsálya tövét érdemes védeni vele a fagyoktól.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink