Zöldségünk van, de nem esszük…

2019. április 3. – Magyarországon a lakosság kevesebb mint a fele eszik csupán naponta zöldséget és gyümölcsöt. Az Európai Unióban 2017-ben körülbelül minden negyedik ember (27 százalék) fogyasztott naponta gyümölcsöt.

Az EU lakosságának további 37 százaléka naponta minimum egyszer, a fennmaradó 36 százalék pedig ritkábban, vagy egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt – derül ki az Eurostat felméréséből. A gyümölcsfogyasztással összehasonlítva az EU népességének valamivel kisebb része (23 százalék) naponta kétszer fogyasztott, és 40 százaléka pedig naponta egyszer evett zöldséget.
Az EU-tagállamok közül a napi gyümölcsbevitel Olaszországban (a lakosság 85 százaléka) és Portugáliában (81 százalék) a legmagasabb. Ezzel szemben három tagállamban a népesség kevesebb mint 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt: Lettország (35 százalék), Bulgária és Litvánia (mindkettő 37 százalék).
Magyarországon a lakosság 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, ezzel magunk mögött hagytuk Litvániát, Bulgáriát (mindkettő 37 százalék) és Lettországot (35 százalék), de így is bőven az uniós átlag (64 százalék) alatt vagyunk.
Míg a legtöbb tagállamban a lakosság 50–80 százaléka arról számolt be, hogy naponta fogyaszt zöldségeket, öt tagállamban ez az arány 50 százalék alatt volt: Litvániában és Bulgáriában 45 százalék, Lettországban 44 százalék, Romániában 41 százalék,
Magyarországon pedig messze az uniós átlag alatt, mindösszesen a lakosság 30 százaléka eszik miden nap zöldséget.
A tagállamokban a zöldségfogyasztás tekintetében Írországban és Belgiumban esznek a legtöbben mindennap zöldséget – mindkettő ország esetében 84 százalék.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink