Mezőgazdaság

Érzékenyen érinti a hazai vadásztársaságokat a pandémia nyomán kialakult helyzet, a külföldi vendégvadászok zöme ugyanis elmaradt a mögöttünk lévő egy évben. Emellett gondot jelentett az is, hogy a sertéspestis miatt ki kellett lőni az azt terjesztő vaddisznóállomány egy részét.
Az AXIÁL Kft. által forgalmazott ezredik FraKomb magágykészítőt Umenhoffer Péter, az vállalat marketingigazgatója adta át az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatójának, Szávay Gábornak. A szűk körű házi ünnepségen jelen volt a gyártó Framest Kft. ügyvezető igazgatója, Nyárádi Attila is.
Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.
Ötvenmillió éve élnek a Földön a méhek, és nem csak a mézet, a méhviaszt köszönhetjük nekik, hanem a növényvilág 63 százalékának beporzásáért is ők felelnek. Napjainkban azonban már veszélyeztetett fajnak számítanak, nagy felelősségünk, hogy óvjuk-védjük őket és persze az is, együnk minél több mézet, amivel az egészségünkért is teszünk, és nem mellesleg a hiányszakmává váló méhészek munkáját és megélhetését is támogatjuk.
2021. március 3., szerda (MTI) – Az élelmiszerellátás, a termelés a járvány ellenére zavartalan, a mezőgazdasági fejlesztések országszerte folytatódnak – mondta az AGROmashEXPO szerdai virtuális megnyitóján a Nagy István agrárminiszter.
2021. március 1. – Az osztatlan közös tulajdon felszámolására született szabályozás és az állami program csak átmeneti megoldás lehet, ha nem módosulnak az öröklési szabályok – áll a gazdaköri érdekképviselet által kidolgozott javaslatcsomagban, amely az agráröröklés és a gazdaságátadás szabályozásának átalakításáról szól.
2021.március 1. – Az időjárás és a járványok mozgatták 2020-ban agrárpiacokat, a magyarországi árakra leginkább a világpiac hatott, miközben a gazdálkodók jövedelempozíciója javult. A mezőgazdasági termelői árak 2020-ban 7,4, a ráfordítások árai viszont mindössze 0,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. február 24. – A biogazdálkodásba bevont termőföld nagysága 1,6 százalékkal, 1,1 millió hektárral nőtt 2019-ben az előző évhez képest, és tovább bővült az ökológiai kiskereskedelem is a vizsgált 187 országban – derül ki az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) által 2021 februárjában közzétett statisztikai évkönyvből. A kiadvány szerint 2019 végén összesen 72,3 millió hektáron folytattak ellenőrzött biogazdálkodást.
Kövess minket Facebookon is.