Mezőgazdaság

2020. július 09. – A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefognak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. A Magyarok Kenyere program idén tíz éves, ezúttal 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, melyet 20 malomban őrölnek majd meg. Tavaly 5668 határon inneni és túli magyar gazdálkodó adományozott – közel 800 tonnányi – búzát a Magyarok Kenyere program keretében.
2020. június 29. – Közel 2 millió Euró értékű beruházási csomag keretében újította meg a járműflottáját a Naki Mezőgazdasági Zrt.
2020. június 24. – Az ország határain belül működő élelmiszer-előállítókra, vagyis a biztonságos hazai termelésre még nagyobb szükség van a koronavírus utáni világban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint. Ezért a szövetség arra kéri az élelmiszer-áruházláncokat, hogy ne szorítsák ki a magyar termelést több mint 80 százalékban meghatározó EU-konform ketreces tojást a boltok polcairól, és gondoljanak minden vásárlói rétegre, a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve.
2020. június 22. – Már kapható a magyar sárgadinnye az áruházakban, piacokon; néhány hét múlva pedig nagyobb mennyiségben, a szabadföldi is elérhető lesz. A legjelentősebb termőkörzetünk Bács-Kiskun megyében található, az időjárási anomáliák miatt pedig egyre többen térnek át a biztonságot jelentő, fóliasátras termelésre – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
2020. június 11. – Ebben az évben is elindultak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletei. A hagyományos kukorica és őszi búza kísérletek mellett idén először az őszi káposztarepcét is tesztelik a szakemberek.
2020. június 9. – Lilába borult 23 hektár Balástya határában: virágzik a facélia, azaz a mézontófű Horváth-Zsikó Sándorék birtokán. A családi vállalkozás sok előnye miatt választotta a hazánkban ritkáságnak számító zöldtrágyanövényt.
2020. május 25. – A helyspecifikus – precíziós – szántóföldi növénytermesztés a táblán belüli heterogenitást figyelembe vevő, a hagyományos termesztési technológiákat földrajzi helyhez kötötten alkalmazó eljárás, amely során a szükséges műveletek – így a talajművelés, a talajelőkészítés, a vetés, a tápanyag utánpótlás, a növényvédelem, a betakarítás – a táblán belüli különbözőségek figyelembe vételével a termőhelyi adottságoknak megfelelően kerülnek végrehajtásra.
2020. május 25. – A koronavírus járvány hazai bejelentése idején a hazai sertéspiaci helyzet még viszonylag stabilnak tűnt, de az elmúlt hetek piaci eseményei rámutattak, hogy jelentős kockázatok vannak a hazai rendszer működésében. A következő hetek nehezek lesznek, és bizonyossá vált, hogy a sertéságazatban beavatkozásra lesz szükség a nagyobb problémák elkerülése érdekében. A jelenlegi problémák főként piaci eredetűek és bár első körben a feldolgozószektort érintik, ez tovább gyűrűzhet.
2020. május 15. – Az MKB Pénzügyi Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) idén már negyedik alkalommal erősítette meg szövetségét. A 2017 óta tartó együttműködés évről évre azt bizonyítja, hogy hosszú távon is sikeres egy magyar pénzügyi csoport és egy hazai agrárszakmai szervezet együttműködése.
Kövess minket Facebookon is.