Ajánlott kukorica hibridek

2019. 12. 27. – Tíz helyszínen, összesen 39 kukorica hibridet teszteltek az elmúlt hónapokban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A gazdálkodók számára kézzelfogható segítséget nyújtó, tizenharmadik alkalommal megvalósított felmérés eredményeiről egy részletes összefoglaló kiadvány is készült.

„Világszerte, ezen belül hazánkban is rendkívül komoly kukoricanemesítési munka folyik, amelyek eredményekén sorra jelennek meg a különféle hibridek a hazai köztermesztésben is. Ahhoz, hogy a gazdálkodók ezeket alaposabban megismerhessék különféle fontosságú szempontok alapján (például a termőképesség, vízleadás), partnereinkkel – a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és tavaly óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – közösen indítottunk programot. Kísérleteink célja, hogy objektív, mindenki számára nyilvános információhoz jussanak a termelők az egyes hibridek képességeiről, amelyek ismeretében el tudják dönteni, hogy az ő termesztési feltételei között mennyire jelenthetnek megfelelő alternatívát a fajták”, hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

2019-ben összesen 39, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibridet vizsgáltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei. A kísérleteket az ország tíz helyszínén – Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombathelyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen – indították el.

A fajtakiválasztás egyik alappillére volt, hogy a 2019-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban.

Az idei évben az állami elismerés hatósági vizsgálataiban alkalmazott standard fajták kísérletbe állításával minden fajta esetén FAO érték meghatározásra nyílt lehetőség. A vizsgált és megjelölt FAO értékek az eltérő évjárati körülmények hatásaként természetesen eltérést mutathatnak az állami elismerésben hivatalosan deklarált, illetve a fajtatulajdonosok által közzétett és publikált értékektől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogszabályi felhatalmazás alapján a vizsgálati eredmények listáját ajánlati fajtalistaként kezeli, és javasolja a hazai termesztők számára.

Az idei kukorica posztregisztrációs kísérletről készült kiadvány letölthető a Vetőmag Szövetség honlapjáról.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink