Apránként fejlődő családi borgazdaság

2019. augusztus 12. – Ceglédhez mindig is hozzátartozott a szőlőtermesztés és a borászat, a környék egyik legismertebb borásza pedig egyértelműen Kökény Benő lett, aki a családi gazdaságban már több mint harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A szakember gazdálkodó családban nőtt fel és bár apja állatorvosnak szánta, számára nem volt kérdés, hogy a mezőgazdasági technikumot végezze el. Eleinte a mezőgazdaság nem elsődleges tevékenység volt, de állatokat tartva kiegészítésként mindig kötődött hozzá.

A Ceglédbercel feletti szőlőtelepítésről 1986-ban ismerősöktől hallott. Sokat nem gondolkodva be is lépett az akkor alakult szőlőtermesztő szakcsoportba. A rendszerváltáskor a Kökény család a terjeszkedés mellett döntött és felvásárolta azok szőlőültetvényeit, akik nem akartak hosszabb távon foglalkozni vele. Körülbelül 5 hektárnyi szőlőt szedett össze és belevágtak a borkészítésbe is a Gödöllői-dombság déli lankáin, meszes löszös talajokon. A remek adottságú termőhelynek köszönhetően az ültetvények minden évjáratban kiváló alapanyagot biztosítanak a Cserszegi Fűszeres, a Rajnai Rizling, a Chardonnay, a Zöld veltelini, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt fajták készítéséhez, összesen évi 50-60 ezer palack mennyiségben.
Időközben további földvásárlás és telepítés, egy szőlőfeldolgozó építésével, valamint egy tanya átalakításával megalapították a mostani gazdaság alapját. A család jelenleg nagyjából 18 hektáron szőlő, 6 hektáron meggy, valamint nagyjából 40 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Kökény Benő fontosnak tartja, hogy klasszikus családi gazdaságról van szó. Lánya a vendéglátás mellett fiatal gazdaként a szőlő- és gyümölcsgazdálkodással folytat, veje a gépek felelőse, fia a szántóföldi gazdálkodás mellett, párjával együtt szállásadással foglalkozik. Ma már a Kökény és Fia Családi Borászat a portára betérő látogatók számára egyre szélesebb körű szolgáltatást nyújt.
Miközben folyamatban van napelem telepítése, a további tervekről Kökény Benő elmondta, hogy a legfontosabb feladat a megtermelt áru – most főleg a meggy – eladásának újragondolása. Szóba jöhet akár egy saját feldolgozóüzem létrehozása is, mert az biztos, hogy a jó minőség megtalálja a piacát, de a lényeg az, hogy ne – vagy csak kismértékben – függjenek másoktól, illetve a kereskedőktől.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink