Lilába borult a szántó

2020. június 9. – Lilába borult 23 hektár Balástya határában: virágzik a facélia, azaz a mézontófű Horváth-Zsikó Sándorék birtokán. A családi vállalkozás sok előnye miatt választotta a hazánkban ritkáságnak számító zöldtrágyanövényt.

A vidéken járók megszokhatták már a sárgálló repceföldeket vagy az elvadult vörös pipacsosokat, de a lilába boruló szántó még a tapasztaltabbak számára is feladhatja a leckét. Nem csoda: bár számtalan előnye van, mégis kevesen ismerik és termesztik hazánkban a lila virágot hozó facéliát, azaz mézontófüvet.
A Balástya külterületén élő Horváth-Zsikó Sándor agrármérnök és családja azonban szívesen foglalkozik a beszédes nevű növénnyel: tanyájuk körül 23 hektáron virít a lila virág. A méhészek kifejezetten kedvelik ezt a növényt, mert nagy mennyiségű mézet lehet betakarítani a facéliatáblákról.
Sándorékat is megkeresték a méhtulajdonosok, meg is született az együttműködés, amivel a méhészek sok mézet, Sándorék pedig a biztos beporzás miatt nagyobb mennyiségű termést nyernek aratáskor. Nem először vetette a család ezt a haszonnövényt: egy német cég felkérésére fogtak bele a termesztésbe, amely a kezdetektől eredményes volt a gazdaság számára.
A mézontófű június elejétől virágzik, hamarosan pedig már lehet kaszálni. A szárítás után gabonakombájnnal aratják a rendre vágott növényt. Magja vetőmagként kel el, sűrű, nagy mennyiségű szárát bedolgozzák a földbe zöldtrágyaként.
– Errefelé gyenge minőségű a talaj, és általában kalászos növényeket termelnek a gazdák, de érdemes beépíteni a facéliát is a vetésforgóba – vélekedett Horváth-Zsikó Sándor. – Olyan gyomnövényeket is lehet szabályozni a gyomirtásával, amiket a kalászosban nem, ráadásul minden kertészeti növénynek jó előveteménye – folytatta.
Az agrármérnök nemcsak gyomelnyomó tulajdonsága miatt kedveli a mézontófüvet, hanem mert gyökérzetének fonálféreg-riasztó hatása is van. A gazda azt is elmondta, hogy a facélia nemcsak hasznos és szép, hanem jól jövedelmező befektetés is. (delmagyar.hu Borbola Lilla)
*

Sajnos sok kiránduló tapossa le autójával vagy gyalogosan a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép repce- vagy búzavirágmezőt lefotózzon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a lakosságot: figyeljenek arra, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak. Egy virágmezős selfie másnak százezres kárt okozhat! A hűvösebb tavasz miatt idén a pipacsmezők hosszabb ideig virágzanak, de hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág vagy a nagylucerna, a repce, illetve a facélia (mézontófű) tengere, a mustár virágzása. A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen sok szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket. Kérjük, figyeljen Ön is a természet és a gazdálkodók értékeire!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink