Megnövekedett hatékonyság

2021. február 22. – A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

Szeptember közepén tíz tapasztalt gazdálkodó, gépkezelő gyűlt össze Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Dániából Németország Szász-Anhalt tartomány egy nagygazdaságában, hogy megvizsgálják a traktorokhoz fejlesztett, párbeszéd alapú CEMOS gépkezelő-támogató rendszer optimalizálási lehetőségeit. A műveletet a DLG műszaki és technikai tesztközpontjának tesztmérnökei kísérték figyelemmel, akik nemcsak a menetsebességet, hanem az összes gépkapcsolat üzemanyag-fogyasztását is rögzítették. Ezen kívül dokumentálták, hogy a gépkezelő és a CEMOS hogyan módosította a traktorok gépbeállításait a mérések során.

A jó gépkezelőket még jobbá teszi
A kezelők kultivátorokkal három napig sekélyen és mélyen dolgoztak az enyhén és nagyon agyagos tesztterületeken. A próba első részében a kezelők a saját belátásuk szerint módosíthatták a két CLAAS AXION 870 CMATIC traktor beállításait, például a traktor súlyozását, az abroncs- és a motornyomást, de mindezt a CEMOS használata nélkül. A CLAAS nemcsak a traktorokat, hanem a különféle pótsúlyokat is rendelkezésre bocsátotta. A gumiabroncs-nyomást az integrált CLAAS CTIC 2800 abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel tudták gyorsan beállítani. A kezelők addig folytatták a beállítások módosítását, amíg el nem érték az általuk vélt optimális teljesítményt. Több résztvevő előre elvégezte a házi feladatot, és előre megvizsgálta a beállítások optimalizálásának lehetőségeit – például a fogyasztás, a nyomaték és az optimális fordulatszám-tartományok tekintetében. Ezek a kezelők kétségkívül igazi szakemberként álltak a feladathoz.
Ezt követően az összes tesztet megismételték, de a CEMOS használatával. A gépkezelők vagy a megfelelőnek ítélt optimalizálási javaslatokat erősítették meg, vagy alternatív javaslatokat kértek a CEMOS-tól a traktor beállításához. Ebben a körben is szükség esetén kicserélhették a súlyokat, beállíthatták a gumiabroncsok nyomását és megváltoztatták a motorfojtást. Ez a folyamat is addig zajlott, amíg az optimális teljesítményt el nem érték.

Nagyobb területteljesítmény kevesebb fogyasztással
A tesztek sikeres befejezése után elemezték és kiértékelték a rögzített adatokat a DLG Tesztközpontban. Az átfogó értékeléshez összehasonlították és átlagolták a CEMOS-szal és a CEMOS nélkül végzett munkák adatait. A következő eredmények születtek: a CEMOS messze túlmutatott a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer puszta hatásán: képes volt 16,8 százalékkal csökkenteni a fogyasztást, és ezzel egyidejűleg a kezelők 80 százalékánál akár 16,3 százalékkal növekedett a területteljesítmény. Ha az üzemanyag-fogyasztási adatok különbségét (CEMOS nélküli 50 liter/óra, CEMOS használatával 41,6 liter/óra) 3000 üzemórára kivetítjük, akkor egy nagy traktor akár 25200 liter gázolajat és 67000 kg CO2-t is megtakaríthat! Ezenkívül a nagyobb területteljesítmény révén a gazdálkodó vagy a bérvállalkozó által ledolgozott órák száma akár 490 órával csökkenhet, ami majdnem 50 munkanapnak felel meg. Az online CEMOS kalkulátor segítségével kiszámíthatja saját gazdaságának potenciális megtakarítását!
Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mivel a résztvevők a legjobb gépkezelők közé tartoznak, volt idejük alaposan átgondolni a traktor beállításainak optimalizálását, valamint alaposan felkészültek a tesztre. Ez az egyetlen olyan rendszer a piacon, amely túlmutat a puszta gumiabroncsnyomás szabályozáson, a megfelelő súlyok kiválasztásán és a hidraulikus vonóerő szabályozáson, segítségével sikerül beállítani úgy a gépet, hogy az elérje az abszolút optimumot mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás szempontjából. A CEMOS most a traktoroknál is új mércét állít fel a hektáronkénti liter fogyasztási és az óránkénti hektár területteljesítmény adatoknál, és ezt egy független tesztintézet is megerősítette. Ezenkívül a CEMOS nemcsak a traktort és a hozzá csatlakoztatott munkagépet, hanem a kezelő képességeit is optimalizálja, mivel az ezzel való folyamatos, kölcsönös kommunikáció által a kezelő is állandóan tanul – és ez egy folyamatos folyamat, mivel a körülmények évről évre minden munka során változnak.

További optimalizálási lehetőségek
„A piacon egyedülálló a CEMOS-ba integrált szántás-asszisztens is” – magyarázza Guido Hilderink, a CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH termékmenedzsere. „Ez azonban nem volt vizsgálva a DLG tesztben. Tapasztalataink és a jól ismert szakfolyóiratok által elvégzett előzetes tesztek megerősítették, hogy ez további jelentős optimalizálási lehetőségeket kínál. Amennyiben az ekét nem megfelelően állítjuk be, az hatalmas hatással lehet a fogyasztásra, a munka minőségére és teljesítményére. Az ilyen típusú beállítási hibákat elkerülhetjük CEMOS használatával, mivel a rendszer tárolja az összes eke gyártó termékeinek adatait.”
Mivel a CEMOS gyakorlatilag minden munkavégzésre kiterjeszthető, a következő években további területekre tervezik bővíteni a tudását. „A DLG teszt megerősítette, azt, amiben eddig is biztosak voltunk: a CEMOS traktorokhoz sikeres lesz a piacon” – magyarázza Guido Hilderink. „Ez úttörő lépést jelent a traktorok fejlesztésében. Tapasztalatból tudjuk, hogy a nagyon motivált és rendkívül tapasztalt gépkezelők sikeresen használják a rendszert a teljesítményük további fokozásához.”

 

Kövess minket Facebookon is.