Példaértékű hazánk élőállat-szállítási szabályozása

Üdvözölte Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Az Agrárminisztérium 2019. június 21-től kezdődően – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a tanácsülés során egyetértett a Bizottság felhívásával, miszerint az élő állatok szükségtelen szenvedésének megelőzése érdekében más tagállamoknak is a magyar hatóság által megtett intézkedésekhez hasonló lépéseket kell tenniük.
Az agrárminiszterek megállapították, hogy minden szinten további erőfeszítések megtétele szükséges a vonatkozó jogszabályi megfelelés biztosítása érdekében, és kiemelték az érintett szereplők (különösen szállításszervezők, szállítmányozók) figyelmének felhívását a szállítások részletes tervezésének előírásaira. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne kerüljön sor hosszútávú élőállat szállításra, ha az előrejelzések szerint az út során a hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink