Repce posztregisztrációs fajtakísérlet

2019. augusztus 12. – Elindult a szervezése az idén első alkalommal meghirdetett őszi káposztarepce posztregisztrációs kísérletnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Vetőmag Szövetség, és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a több mint tíz éve zajló őszi búza és hibridkukorica mellé bevette programjába a második legfontosabb olajnövényünket, az őszi káposztarepcét. A 2006-ban indult posztregisztrációs kísérletek eredményeit érdeklődve várják a gazdálkodók, mivel a köztermesztésben legelterjedtebb fajták pártatlan és objektív körülmények között mérik össze teljesítményüket. Az utóbbi években a gabonatermesztők a vetésekre készülve rendkívül nagyszámú fajta közül választhatnak, és ez felerősítette az igényt a hiteles, cégfüggetlen fajtavizsgálati eredmények iránt. A gazdák rendelkezésére álló fajtakínálat bőséges, és sok fajtatulajdonos ajánlja megvásárlásra saját fejlesztéseit. Az őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlet célja az, hogy a már államilag elismert, garantáltan jó termőképességű, és a minőségi elvárásoknak megfelelő fajták széles palettájáról a lehető legjobbak mérjék össze teljesítményüket. A négyismétléses kisparcellás kísérleteket a NÉBIH a hatósági fajtakísérleti állomásain végzi és értékeli. Az első évben kísérleti próbaévként csökkentett fajtaszámmal 9 helyszínen kerülnek beállításra a fajták. Két éréscsoport kerül kialakításra, ahol a kísérleti jellegre tekintettel minden, a programban induló fajtatulajdonos legfeljebb két fajtát nevezhet. A második évtől kezdődően azonban majd az őszi búza és kukorica kísérletekhez hasonló fajtakiválasztási rendszer fogja az alapját képezni a részvételi lehetőségnek. Az őszi káposztarepce esetén négy alapvetően fontos beltartalmi értékmérő tulajdonság van: az erukasav, glükozinolát, fehérje- és olajtartalom. Ezek közül az első három értéke már az állami elismerés során vizsgált és deklarált, továbbá stabil fajtatulajdonságként kezelhető. A terményértékesítéskor a legjelentősebb az olajtartalom, így a parcellák betakarítását követően az értékeléshez a terméseredmények olajtartalom vizsgálattal egészülnek ki. A szervezők bíznak abban, hogy az őszi káposztarepce fajták vizsgálati eredményei segítenek majd a gazdálkodóknak a fajtaválasztásban és értékes információt szolgáltatnak a sikeres gazdálkodáshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.