Talajbaktériumok a növénytermesztés szolgálatában

2021. március 5. – A talajban élő baktériumok seregnyi olyan anyagot termelnek, amelyek mind a növények, mind a talaj szempontjából rendkívül fontosak.

A jelenlegi cikkben – a teljesség igénye nélkül – három ilyen fontos tényezőről lesz szó, mégpedig: a növényi növekedést serkentő hormonszerű anyagokról, a nyálkaszerű anyagokról (pl. exopoliszacharidokról) és a sziderofórokról.
A fent felsoroltak a növények növekedését, fejlődését és a jó, egészséges talajszerkezetet, talajéletet hivatottak biztosítani.
Növényi hormonok (fitohormonok)
A baktériumok által termelt növényi hormonszerű anyagok a növényi hormonokhoz (fitohormonok) hasonlóan a növények életfolyamatait szabályozó vegyületek. A talajoltó készítményekben található baktériumok közül több törzs is termeli az alábbi hormonszerű anyagokat.
– Indolecetsav: az auxinok csoportjába tartozik, a szár és gyökér növekedésének irányításában, valamint a termésképződésben vesz részt.
– Gibberellinsav: fokozza a sejtek növekedését, a virágzást is támogatja.
– Citokininek: serkentik a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását, a sejtmegnyúlást, a gumók képződését indukálják. Ez a hormon indítja meg a növények csírázását, és késlelteti az öregedésüket.
Az Azospirillum, Azotobacter, Pseudomonas, Bacillus fajok képesek a fent leírt hormonszerű anyagok termelésére. Így segítik a gyökér és hajtásképződést, a növények fejlődését, növekedését.

Nyálkaszerű anyagok (poliszacahridok)
Minden talajbaktérium termel nyálkaszerű anyagot, ami tulajdonképpen poliszacharidokból áll. Egyrészt ilyen anyagok vonják be kívülről, mint egy kapszula, a baktériumsejtet. Másrészt sok baktérium nagy mennyiségben a környezetébe is kiválaszt ilyen nyálkaanyagokat, ezeket nevezzük exopoliszacharidoknak, (exo jelentése külső) vagy röviden (EPS-nek). Az EPS több hasznos funkciót lát el. Egyrészt képes sok egyedi baktériumot finom biofilmként bevonni, baktériumtelepeket képezve, ezzel megóvva a sejteket a külső hatásoktól, például a kiszáradástól. Másrészt fontos szerepet játszik a morzsalékos, jó szerkezetű talaj kialakulásában. Az exopoliszacharidok kulcsfontosságúak az aggregátum képzésben: ebben a képződményben a nyálkaszerű anyag ragasztja össze a szerves anyag törmeléket, szilikátokat, agyag és iszap részecskéket, a baktériumokat, gombafonalakat kisebb-nagyobb egységekké, ezzel egyben életteret is biztosítva a mikroorganizmusok számára. Az EPS viszonylag nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, így segít a növény vízellátásában. Az így kialakult morzsalékos talaj víz- és hőháztartása javul, kevésbé vannak a növények kitéve az aszály okozta károknak.
A talajoltó baktérium készítményekben Pseudomonas, Micrococcus (Kocuria), Azotobacter, Arthrobacter fajok képesek viszonylag nagyobb mennyiségű nyálkaanyagot termelni.

Sziderofórok
Azok a baktériumok, amelyek sziderofórokat termelnek, szolgálják a talaj és növény egészségét. A sziderofórok olyan vegyületek, amelyek képesek megkötni a vasionokat. Az így megkötött vasat a növény könnyen fel tudja venni, ugyanakkor a talajban lévő más mikroorganizmusok, mint például a növényi kórokozó gombák számára ez felvehetetlen. Ezáltal vashiányos környezet alakul ki, nem tudnak szaporodni pl. a patogén gombák, terjedésük megáll. A sziderofór termelő baktériumok így járulnak hozzá a talaj fertőzöttségének (pl. fuzáriumok) csökkentéséhez.
Sziderofórokat termelők baktériumok többek között a Pseudomonas, Bacillus és Paenibacillus fajok, azospirillumok.
A talajoltó baktérium készítmények fejlesztése során a kutatók olyan törzseket izolálnak a talajból és válogatnak össze, amelyek a fenti tulajdonságokkal bírnak. Ezért hatékonyan támogatják a növények növekedését és fejlődését, javítják a talaj szerkezetét és szolgálják a kórokozók visszaszorítását. Kevesebb vegyszeres védekezésre lesz szükség a kórokozó gombák elleni védekezésben. Így a kultúrnövény állomány jól fejlett, egészséges lesz, többlettermést hoz. A talaj művelése könnyebbé válik, csökken a gázolaj felhasználás. A szerkezetjavított vízgazdálkodású talajokon pedig várhatóan kisebb lesz az aszálykár. Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink