Esély az erősödésre: az MKB Hektár Plusz Termékcsalád

A koronavírus-járvány 2021-ben sajnos még mindig része a mindennapjainknak, így hatással van az agrárium szereplőire is. A szektor helyzetéről, lehetőségeiről és a megoldást jelentő hitelekről beszélgettünk Simon Attilával, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával.

 

Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője

– Hogy látja az agrárium helyzetét a pandémia második évében?
– Az elmúlt egy év azt mutatta, hogy az agrárágazat eddig válságálló. A szántóföldi növénytermesztés kiemelkedően jó évet tud maga mögött. A kapacitás jelenleg több mint, amit fel tud venni a belföldi fogyasztás. Szemtanúi lehetünk a mezőgazdaságban végbemenő generációváltásnak is: elképesztő vállalkozások alakultak komoly gépparkkal, nagyon jól felszerelt, modern gazdaságokkal. Nem féltem az ágazatot.
– Milyen financiális helyzetben vannak a gazdálkodók? Az MKB Bank hogyan tudja segíteni őket a jelenlegi helyzetben?
– Az MKB alapvető célkitűzése változatlan: a magyar mezőgazdaság versenyképességét szeretnénk ebben a helyzetben is javítani, ezért kedvező feltételrendszerű banki finanszírozással segítjük a gazdálkodókat. Az MKB Bank szolgáltatásaival igazodik az agrárszektor heterogén finanszírozási igényeihez. Olyan pénzügyi szolgáltatási kínálatot hoztunk létre, amely egyaránt figyelembe veszi az ügyfél gazdasági méretét és gazdálkodásának szervezeti összetettségét is. Az agráriumban működő ügyfeleinket is kiemelt figyelemmel szolgáljuk ki. Támogatjuk a gazdaságokat azon az úton, hogy pénzügyileg stabil környezetben tudjanak dolgozni, fejlődni.
– Ezek szerint a gazdák nyitottak gazdaságuk fejlesztésére?
– Így van, ezt tapasztaljuk. Egyre több a fiatal gazda, akik már jobban érdeklődnek a precíziós gazdálkodás iránt és nyitottabbak a fejlesztésekre. A szántóföldi növénytermesztésben már most is elképesztően komoly precíziós technológiát használó gazdaságok épültek és épülnek fel. Minden ágazatban tudják, hogy a jelenlegi helyzet egy jó kiugrási lehetőség lehet, amelyből – ha megerősödve kerülnek ki – akkor biztos alapokra helyezik a jövőjüket.
Az MKB Agrárpartner Program lényege, hogy ismerjük és értjük a gazdákat. Felkészülten segítjük őket a mostani időszakban is: finanszírozási konstrukcióink, például az MKB Hektár Plusz Termékcsalád révén lehetőségük nyílik arra, hogy termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra vagy akár szabad felhasználásra fordítsák az igényelt összeget, akár NHP Hajrá forrásból. A Hektár Plusz Termékcsalád mindhárom tagja – a Beruházási Hitel, a Termőföldvásárlási Hitel és a Szabadfelhasználású Hitel – hitelkiváltásra is használható.
– Melyik a legnépszerűbb a három termék közül?
– Azt tapasztaljuk, hogy a szabadfelhasználású hitel a legkedveltebb, tekintettel arra, hogy a nagyobb beruházásokhoz hosszabb előkészítő munka szükséges, mely során sokféle költség merülhet fel. Emellett azok számára is megoldást jelent, akik Vidékfejlesztési Pályázatokon nyert forrásokból indítottak beruházásokat. Ezek jelentős része 2019-ben kezdődött és most következnének az átadások, viszont számos esetben csak 80 százalék körüli a készültség, mert az eredeti tervekhez képest minden megdrágult, emiatt további forrás szükséges a fejlesztés befejezéséhez. Az MKB Bank ebben a helyzetben is segíteni tud.
– Eszközbeszerzés is megvalósítható a forrásokból?
– Igen és sokan az új gépvásárlások mellett használt eszközvásárlásra használják a beruházási hitelt. Akad olyan gazdálkodó is, aki a munkaerőhiányt próbálja átmenetileg vagy hosszabb távon gépesítéssel megoldani. Ismerjük a jelenlegi helyzetet: a külföldi idénymunkások a pandémia miatt sokkal kevesebben vannak és az így kialakult munkaerő-kiesést valahogy meg kell oldani. Hosszú távon pedig a fejlesztés, a robotizáció lehet a megoldás. Erre is van már számos pozitív, követhető példa.
Az MKB Agrárpartner a mezőgazdaságot ismerő és értő pénzügyi partnerként segíti minden helyzetben a mezőgazdasági vállalkozásokat. Szívügyünk az agrárium és ezt a gazdáknak is érezniük kell. (mkb.hu/agrar)

HOGYAN TUD AZ MKB BANK SEGÍTENI? A GAZDÁK IGÉNYEIRE SZABTA A BANK AZ MKB HEKTÁR PLUSZ TERMÉKCSALÁDOT IS? TŐLÜK ÉRKEZETT AZ IGÉNY, HOGY SZÜKSÉG VAN ILYEN FINANSZÍROZÁSI MEGOLDÁSRA?
Részben igen. Azt gondolom, hogy erre a három típusú pénzügyi termékre szükség van a piacon. A termőföldvásárlásra igényelhető hitel nagyon jó lehetőség, hiszen 20 évre vehető fel és gyakorlatilag kiváltja a földbérletet. A gazda legnagyobb kincse a föld, ha nincs min gazdálkodni, akkor nem tud mit tenni. Az 5 éves futamidejű szabad felhasználású hitelre azért volt szükség, mert a 2016-ban elnyert pályázati projektek kiadásai nagyon megemelkedtek, a fennmaradó költségeket pedig így fedezni tudják ebből a gazdák. A harmadik láb, a beruházási hitel, melyet maximum 10 éves futamidőre lehet felvenni, igen kedvező konstrukcióban.

Az MKB Bankban azon dolgozunk, hogy olyan pénzügyi megoldásokat mutassunk a gazdáknak, melyek a gazdaságuk szempontjából kiváló lehetőségeket kínálnak. Szívügyünk az agrárium. (mkb.hu/agrar)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink