Nem csak meleget, hanem a biztonságot is ad: így segít a propán-bután a mezőgazdaságban

A propán-bután felhasználása ezerszer sokszínűbb, mint ahogy azt gondolnánk. Az energiahordozót nem véletlenül fedezte fel magának a mezőgazdaság is: használata egyszerű, fűtőértéke magas, ráadásul környezetkímélő is.

Magyarországon a PB-gázpalack és a tartályosgáz értékesítés kiemelt szereplője a Prímaenergia, ezért természetesen a vállalat számára kiemelten fontos, hogy termékeikkel és szolgáltatásaikkal úgy és ott támogassa ügyfeleit, ahol ez a környezetkímélő, gazdaságos energiahordozó a leghatékonyabban felhasználható. A háztartási, vendéglátó-ipari vagy üzemanyagcélú felhasználáson túl a mezőgazdasági felhasználás is nagyon fontos és kiemelt jelentőséggel bír.
Igen, hazánkban a propán-bután felhasználás már a növénytermesztés és az állattenyésztés szerves részévé vált. Az alternatív energiahordozók közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, ráadásul a használata nincs a kiépített gázhálózathoz kötve. A tanyákon, külterületeken és mezőgazdasági területeken a vezetékes szolgáltatás általában nem elérhető – ez esetben azonban a Prímaenergia tartályos PB-gázszolgáltatása komoly alternatívát jelenthet.

Nagy előnye, hogy a vezetékes rendszernél használt rendszerhasználati díjak a tartályos rendszerek esetében nem merülnek fel, így a költségek is jobban kalkulálhatók lesznek. A propán-bután felhasználása az olyan tevékenységeknél, mint vízmelegítés (ne felejtsük: fűtőértéke két és félszer magasabb a vezetékes gázénál) és aggregátorok működtetése, jóval olcsóbbnak számít például az áramnál.

De mire használható konkrétan a propán-bután a mezőgazdaságban?

Első körben talán (és logikusan) az állattenyésztést kell megemlítenünk. Több ezer hazai vállalat, valamint termelő- és feldolgozóüzem döntött a Prímaenergia tartályos PB-gázrendszere mellett – nyilván azért, mert egy baromfinevelő telepek vagy bármely más telep téli fűtése nemigen működhet másképp. De meg kell említenünk a PB-gázt, mely a gőzkazánok energiaellátását biztosítja. Sőt, ha specifikusan nézzük, mondjuk a tehenészeteket, ott a forró víz a fertőtlenítéshez elengedhetetlen: a művelet higiéniai szempontból azért fontos, hogy a tej ne érintkezzen fejés közben baktériumokkal, a művelet után pedig a fertőtlenítéssel óvjuk az állatok egészségét. PB-gáz nélkül ez a folyamat is sokkal nehézkesebb lenne.

A már említett vízmelegítés és áramellátás biztosításán túl természetesen a legfontosabb szegmens a terményszárítók – de ide kell sorolnunk a fóliasátrak és üvegházak fűtését is.
Terményszárítók:

Miért érdemes tartályos gáz használni a terményszárítók üzemeltetéséhez:

• Gyors és biztonságos tartálytelepítési beruházás
• Megbízható előre tervezhető gázszállítás
• Előre kiszámítható költségek
• Extra díjak nélkül kalkulálható terményszárítási költségek (rendszerhasználat, napi kapacitás lekötés, szezonalitási időszak)
• Magas fűtőértékű energiahordozó (2,5* nagyobb fűtőérték a vezetékes földgázhoz képest)
• Választható időtávú szerződések

És vannak egészen speciális esetek is

Például a fagykár megelőzésére is a propángáz lehet a legalkalmasabb megoldás. Mindannyian tudjuk, mennyire szeszélyes az időjárás: egy-egy kiszámíthatatlan tavaszi mínusz egész éves munkákat tehet a nullával egyenlővé. Azonban van segítség: a hazai szőlő- és gyümölcstermesztésben bevált módszer a palackos propángázzal való fagymentesítés, amely számos előnnyel bír az öntözéses, füstöléses, vagy egyéb fagymentesítő eljárásokkal szemben. A fix fagymentesítők óránként max. 10 kilogramm propánt használnak fel fél-másfél hektárnyi területen, a mobil megoldások óránként max. 40 kg-ot fogyasztanak, hat-nyolc hektár fagymentesítésével – ráadásul a környezetet is kímélik. A Prímaenergia forgalmazza a fagymentesítő berendezéshez szükséges 25 kg-os propán töltetű speciális palackokat. A berendezések egyenletesen oszlatják el a hőt, így nem alakulnak ki jelentős hőmérséklet különbségek, és a termés az egész termelőterületen megóvásra kerül.

További információért forduljon a Prímaenergia szakembereihez:
E-mail cím: vevoszolgalat@primaenergia.hu
Telefonszám: +36-80/45-50-50
www.primaenergia.hu (x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.