Szakértők

2019. július 1. – A magyar gazdák számára is elérhetővé tette a Syngenta a világ 150 országában használt Agrivi farmenedzsment szoftvert. A vállalat az első száz partnere számára egy évig ingyenes licencet és szakértői segítséget biztosít.
2019. június 27. – A LIFE pénzügyi alapaz Európai Unió dedikált forrása a környezet- és természetvédelmi célkitűzések támogatására, amelyből Magyarország – sikeres pályázatai révén – jelentős támogatást kapott az elmúlt években. LIFE Integrált Projektet (LIFE IP) azonban tavaly nyert először hazánk, viszont rögtön egyből kettőt: egy levegőtisztaság-védelmi és egy, a füves élőhelyek megőrzését szolgáló projektjavaslattal.
2019. június 27. A legeltetéshez és kaszáláshoz kapcsolódó szabályok ismertsége az agrártámogatásoknak köszönhető, ugyanakkor többségük jogszabályban foglalt előírásokra is visszavezethető. Ezen előírások megfogalmazásakor az elsődleges szempont mind jogalkotói, mind támogatáspolitikai oldalról az volt, hogy a gyepek megőrizzék természetes és hosszútávon fenntartható megújulási képességüket – ezzel nemcsak gazdaság ide egyéb célokat is (társadalmi, környezeti) szolgálva.Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy az egyes korlátozásokat, milyen szakmai megfontolások hívták életre.
2019. június 26 – A tavaszi szárazság miatti mezőgazdasági károk megelőzése, illetve mérséklése érdekében a kormány bevezeti a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a termelők számára. Az új jogintézmény bejelentés alapján, meghatározott feltételekkel, egy hónapos időtartamig vízjogi engedély nélkül teszi lehetővé a mezőgazdasági öntözést a kihirdetett tartósan vízhiányos időszakban.
2019. június 20. – Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét, a magyar méhészeti ágazat erejét mutatja, hogy Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter.
2019. június 18. Elfogadták a miniszterek az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályokat a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18-i ülésén. A magyar érdekeknek megfelelő, az akvakultúra ágazat igényeit szem előtt tartó megállapodás született, amely garancia lehet az ágazat további fejlődésére – mondta az ülés után a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter, Luxemburgban.
2019. június 7. – Már tárgyalja a parlament az állattenyésztési törvényt, amely egy korszerű, európai követelményeknek megfelelő jogszabály lesz – mondta az agrárminiszter pénteken, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetben.
2019. június 7. – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felfüggesztette az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket. A hatósági intézkedésekre azért került sor, mert a hazai laborvizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a készítmény – az Európai Unióban nem engedélyezett rovarölő szer hatóanyagot – ivermektint tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.