Szakértők

2019. május 16. – Gyakori tévhit a Natura 2000 hálózattal kapcsolatban, hogy a „Naturás terület nem művelhető”. Ez egyáltalán nem így van, még akkor se feltétlenül, amikor egybeesik a területi lehatárolás az országos védettséggel (ilyen esetekben több/szigorúbb korlátozások lépnek életbe).
Április végéig már közel 60 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt a gazdálkodók, ami sokszorosa az elmúlt évinek. Ezek a bejelentések még így is csak kis részét fedik le az állapotfelmérések alapján ténylegesen károsodott területeknek, ezért ezúton is szeretnénk felhívni a gazdálkodók figyelmét a kárbejelentések fontosságára!
2019. április 16. – Napjainkban a szárazságra hajló időjárási viszonyaink közepette a gyomirtási technológiák az állománykezelések irányába tolódtak el. Száraz tavaszokon, amikor nem érkezik meg a szükséges bemosó csapadék a vetés után, kelés előtt elvégzett kezelések hatásának kifejtéséhez, a csak preemergens kezelést kapott napraforgótáblák elgyomosodnak. Ezeken a területeken a parlagfű többnyire tömegesen gyomosít.
2019. április 14. – Év végén jár le az Élelmiszerkönyv nagybizottsági és szakbizottsági tagok kinevezése. Így most adódik lehetőség teljesen átgondolni a működését és a kialakítását. Ehhez jogszabályt és rendeletet is módosítani kell, amely hosszabb folyamat.
2019. április 14. – A mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódóan a növénytermesztés hozamait – ideértve a zöldség-, gyümölcs- illetve szőlőtermesztést is – teljes pontossággal csak a betakarítást követően tudjuk megállapítani.
2019. április 14. – Nem csak év elején, hanem év közben is érdemes odafigyelni különböző bevallásiés befizetési határidőkre, mert a késedelem komoly szankciókat vonhat maga után.
2019. április 2. – Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrár hitelkonstrukciót dolgozott ki, valamint együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel. A bejelentésekre sajtótájékoztató keretében került sor, melyen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter; dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója, valamint dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.
A parlagfű elleni védekezésnek talán soha nem volt akkora tétje – és nem csak napraforgóban – mint az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 2018. decemberi módosítása óta van.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.