Szakértők

2019. augusztus 12. – Az agrárvállalkozások, őstermelők a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő beruházási támogatásuk 50%-os előlegéhez a Start Garancia Zrt. kezességvállalásával is hozzájuthatnak.
2019. augusztus 5. – Az ellenőrző hatóságok nyáron kiemelt ellenőrzéseket tartanak, ezért érdemes minden érintettnek mielőbb aktualizálni őstermelői adatait, érvényesíteni őstermelői igazolványát és fontos vezetni az értékesítési betétlapot is.
2019. augusztus 08. – Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.
2019. július 1. – A magyar gazdák számára is elérhetővé tette a Syngenta a világ 150 országában használt Agrivi farmenedzsment szoftvert. A vállalat az első száz partnere számára egy évig ingyenes licencet és szakértői segítséget biztosít.
2019. június 27. – A LIFE pénzügyi alapaz Európai Unió dedikált forrása a környezet- és természetvédelmi célkitűzések támogatására, amelyből Magyarország – sikeres pályázatai révén – jelentős támogatást kapott az elmúlt években. LIFE Integrált Projektet (LIFE IP) azonban tavaly nyert először hazánk, viszont rögtön egyből kettőt: egy levegőtisztaság-védelmi és egy, a füves élőhelyek megőrzését szolgáló projektjavaslattal.
2019. június 27. A legeltetéshez és kaszáláshoz kapcsolódó szabályok ismertsége az agrártámogatásoknak köszönhető, ugyanakkor többségük jogszabályban foglalt előírásokra is visszavezethető. Ezen előírások megfogalmazásakor az elsődleges szempont mind jogalkotói, mind támogatáspolitikai oldalról az volt, hogy a gyepek megőrizzék természetes és hosszútávon fenntartható megújulási képességüket – ezzel nemcsak gazdaság ide egyéb célokat is (társadalmi, környezeti) szolgálva.Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy az egyes korlátozásokat, milyen szakmai megfontolások hívták életre.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket Facebookon is.