A Nébih stoppolja a Boundaryt

2019. június 7. – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felfüggesztette az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket. A hatósági intézkedésekre azért került sor, mert a hazai laborvizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a készítmény – az Európai Unióban nem engedélyezett rovarölő szer hatóanyagot – ivermektint tartalmaz.

A készítmény ivermektin-tartalma miatt felfüggesztette a Nébih a ZFW Hortiservice Kft. által forgalmazott, Boundary elnevezésű növénykondicionáló engedélyét. A platán kivonatot, barna alga kivonatot és vizet tartalmazó, olasz gyártású készítménynek a Magyarországon fellelhető raktári készleteit is zárolta a hatóság.
Az ivermektin egy, az Európai Unióban nem engedélyezett rovarölő szer hatóanyag. A növénykondicionáló készítményekben sem az ivermektin, sem más növényvédő szer hatóanyag nem fordulhat elő.
A Nébih döntése alapján a Boundary készítmény forgalmazása és felhasználása mindaddig tilos, amíg a további laborvizsgálatok igazolják a termék ivermektin mentességét, és a gyártó elfogadható magyarázatot ad a rovarölő hatóanyag megjelenésére, illetve a további hasonló esetek kiküszöbölésére.
A terméket a Nébih egyúttal levette az öko-listáról is, azaz mostantól nem szerepel az öko-gazdálkodásban felhasználható készítmények között.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink