Megjelent az új Ökogazdálkodási Cselekvési Terv

Az Európai Bizottság tegnap (2021.03.25) adta ki az EU fenntartható mezőgazdasági stratégiájába illeszkedő Ökogazdálkodási Cselekvési Tervet. A tervben többek között az Európai Unió mezőgazdasági területeinek 25%-os arányú ökológiai átállásához (2030-ig), valamint az ökotermékek keresleti és kínálati piacának további bővítéséhez szükséges iránymutatások és konkrét intézkedések szerepelnek.

A Bizottság a biogazdálkodás népszerűsítéséért és az ökológiai termékek iránti, fokozódó kereslet további fellendítéséért 49 millió eurós költségkeretet különített el az agrárpromóciós kampányok finanszírozását biztosító pályázati forrásokból. Az ökológiai termékek beszerzése a fenntartható közbeszerzési folyamatok egyik alapfeltétele lesz. A Horizon Europe kutatási keretprogram mezőgazdaságot, erdőgazdálkodást és vidéki térségek fejlesztését célzó költségvetésének legalább 30%-át az ökológiai gazdálkodást is érintő témákra fordítják. Továbbá tanulmány készül az élelmiszerek valódi, a negatív környezeti hatások költségeit is figyelembe vevő árazásáról és az adózás szerepéről a fenntartható mezőgazdasági átállásban. Az előrehaladás monitorozása és a jó gyakorlatok díjazása érdekében az EU évente ’Ökológiai Napot’ szervez az ágazati szereplők számára a cselekvési terv teljesítményének nyomon követésére.

Az Ökogazdálkodási Mozgalmak Európai Szövetsége, az IFOAM Organics Europe, hangsúlyozza: nem szabad megfeledkeznünk a nemzeti, regionális és helyi szereplők részvételének fontosságáról, annak érdekében, hogy a cselekvési tervben kitűzött, EU-átlagban 25%-os ökoterület és a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátó rendszerekre való áttérés sikeresen megvalósuljon. Az új Ökológiai Cselekvési Terv olyan eszközöket biztosít a tagállamok számára, amelyek lehetővé teszik az ökológiai gazdálkodásban rejlő potenciál kiaknázását az Európai mezőgazdaság megújítása, a fenntarthatóság és versenyképesség egyidejű megvalósítása érdekben. Az Ökogazdálkodási Cselekvési Terv intézkedéseit a tagállamok a nemzeti színtű KAP Stratégiai Terveikbe tudják beépíteni és a fenntarthatóságra nyitott termelők ezen keresztül tudnak élni az új lehetőségekkel. Ugyanakkor ez a mezőgazdasági szaktanácsadók szerepének megerősítését is megkívánja az ökológiai gazdálkodás területén.
Az Európai Bizottság honlapján megjelent további hírek és az akcióterv itt érhető el

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink