Natura 2000 hálózat – gazdálkodással a természetvédelemért

2019. május 16. – Gyakori tévhit a Natura 2000 hálózattal kapcsolatban, hogy a „Naturás terület nem művelhető”. Ez egyáltalán nem így van, még akkor se feltétlenül, amikor egybeesik a területi lehatárolás az országos védettséggel (ilyen esetekben több/szigorúbb korlátozások lépnek életbe).

A gazdálkodási korlátozások miatt gyakran felmerülő kérdés, „hogyan lehet a Natura hálózatból kikerülni”, illetve a támogatási lehetőségek miatt, „hogyan lehet a Natura hálózatba bekerülni” – erre röviden a válasz, hogy alapvetően nincs rá lehetőség. A Natura 2000 hálózat jogszabály alapján kijelölt és rögzített rendszer, a Natura 2000 jelleget levetetni/rátetetni a területekre nem lehet.
A jogszabályok által előírt speciális gazdálkodásból fakadó bevételkiesések, illetve többletköltségek ellentételezésére kompenzációs támogatások érhetők el gyep és erdő földhasználati kategória esetében. Ezek a támogatások minden évben az Egységes Kérelem keretében igényelhetők a jogosultsági kritériumoknak megfelelő erdő- és mezőgazdálkodóknak.A támogatási felhívások egyik fontos eleme, hogy a pályázónak 2023-ig egy alkalommal kötelező részt venni Natura 2000 képzésen, akkor is, ha csak egyszer igényelték a kompenzációs támogatást és abban az adott évben nem volt elérhető a képzés.Az említett oktatások nemsokára meghirdetésre kerülnek, melyekrőla képzésre kötelezett gazdálkodók értesítést fognak kapni. Fontos változás az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a VP4-12.1.1-16 Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések tavalyi módosítása következtében, amennyiben a Naturás gyepterület nem legeltetéssel vagy kaszálással kerül hasznosításra úgy a támogatást igénylő „az adott jogsértéssel érintett mezőgazdasági földterületre eső támogatás 500%-kal” kerül szankcionálásra. A jogkövetkezmény pontos értelmezéséről, alkalmazásáról a Nemzeti Agrárkamara egyeztetéseket folytat a VP Irányító Hatóságával és a Magyar Államkincstárral, az egyeztetéseket követően annak eredményeiről is beszámolunk majd.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink