Program az értékőrző és fenntartható gyepgazdálkodásért

2019. június 27. – A LIFE pénzügyi alapaz Európai Unió dedikált forrása a környezet- és természetvédelmi célkitűzések támogatására, amelyből Magyarország – sikeres pályázatai révén – jelentős támogatást kapott az elmúlt években. LIFE Integrált Projektet (LIFE IP) azonban tavaly nyert először hazánk, viszont rögtön egyből kettőt: egy levegőtisztaság-védelmi és egy, a füves élőhelyek megőrzését szolgáló projektjavaslattal.

Utóbbi eredményeképpen, az idei évtől egy olyan országos program indul, amely a jelentős környezetvédelmi értékkel bíró, természetes és másodlagosan kialakult füves élőhelyekre fókuszál, amelyek valamilyen aktív beavatkozást és élőhely-kezelést igényelnek a kedvező természetvédelmi állapot elérésének és biztosításának érdekében. A projekt főpályázója a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI), a konzorcium további tagjai többek között kilenc nemzeti park igazgatóság, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Zöld Akció Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A projekt volumenét jelzi, hogy 8 éven keresztül, összesen több mint 17 millió euró teljes költségvetésből fognak megvalósulni a vállalások.
A Magyarországon megtalálható, változatos gyepes élőhelyek természeti állapota sok esetben nem megfelelő vagy leromlott – mindez hosszútávon a mezőgazdasági hasznosítás megnehezüléséhez is vezet, ezen kíván a projekt változtatni. A LIFE IP keretében holisztikus szemlélettel, a gyepterületeket hasznosító gazdálkodók bevonásával kerül vizsgálatra, hogy a gyepeket érő közvetlen és közvetett negatív hatások miként küszöbölhetők ki, például miként állítható be a gyepgazdálkodás egy olyan szintre, hogy gazdaságilag rentábilis legyen, ugyanakkor a gyep értékei is hosszútávon fennmaradjanak. Úgyszintén elengedhetetlen feladat mindezen eredmények széleskörű kommunikálása – a NAK elsősorban ennek az ismeretterjesztő folyamatnak lesz az egyik főszereplője. Az agrár-szaktanácsadók magas szintű továbbképzésével, a gyepkezelési módszerek értékelésével, valamint a potenciális mintagazdaságok azonosításával segítjük a gazdálkodási szempontokat összehangolását a természetvédelmi szükségletekkel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink