Termésbecslés és állapotjelentés kézikönyv

2019. április 14. – A mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódóan a növénytermesztés hozamait – ideértve a zöldség-, gyümölcs- illetve szőlőtermesztést is – teljes pontossággal csak a betakarítást követően tudjuk megállapítani.

A betakarításra felkészülés, a szállítás, a szárítás, a tárolás vagy a forgalmazás és feldolgozás szervezése azonban megkívánja, hogy a folyamatokra időben felkészüljünk. Ezt racionálisan csak akkor tehetjük meg, ha a terméseredmények várható alakulásáról már a betakarítást megelőzően is rendelkezünk információval, amely információhoz csak becslés útján juthatunk. A becslési eljárás ismerete tehát elengedhetetlenül fontos a gyakorló szakemberek számára, de a becsült adatok ismerete a fentieken túlmenően a szakigazgatás számára is szükséges.
A megbízható termésbecslések fontosak nemzetgazdasági szinten is, mivel nélkülözhetetlen információk az agrárgazdasági döntések meghozatalakor, ezért jogszabály írja elő a gazdál-kodóknak a termésbecslésről, állapotminősítésről, valamint a mezőgazdasági munkák állásáról szóló adatszolgáltatási kötelezettségét. A termésbecslést a falugazdász-hálózatra támaszkodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el. Közös érdekünk, hogy hiteles, naprakész adatokkal tudjunk szolgálni a tagság, a döntéshozók és a közvélemény számára. Ebben segítik Önöket a NAK falugazdászai és az új kiadványunk, amelyben az elmúlt évtizedekben méltatlanul elhanyagolt, tudományosan alátámasztott módszereket, eljárásokat ismerhetnek meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink